Сънливите през деня са по-податливи на Алцхаймер

19:10, 31 яну 18 / Любопитно 25 1162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората, които са сънливи през деня, са по-податливи на болестта на Алцхаймер. До този извод са стигнали лекари от Вашингтонския университет, съобщи NOVA като цитира MedPage Today.

В изследването са участвали 189 души, чиято средна възраст е 66 години. Учените, с помощта на фитнес тракери, проследили биологичната активност на доброволците в продължение на две седмици. Освен това, за откриване на бета амилоиди (пептиди, които провокират болестта на Алцхаймер), с помощта на магнитно-резонансна томография, са направени снимки на главния мозък.

Изследователите установили, че хората с амилоидни плаки, които могат да нарушат работата на мозъка, спят по-зле през нощта и са по-склонни да изпитват сънливост през деня.

Американският сонолог Матю Уокър също разказва за негативното влияние на дневния сън върху здравето на хората. Той потвърждава, че дневният сън може да бъде полезен за мозъка и за организма като цяло, но в същото време може да се превърне „в нож с две остриета“, тъй като по това време човек „натрупва сънливост“, което води до лош сън през нощта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама