Жените са склонни към неплатена работа повече, отколкото мъжете

10:00, 30 ное 17 / Любопитно 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според изследване, не само повече жени се занимават с неплатена работа, в сравнение с мъжете, но прекарват два до десет пъти повече време в неплатената работа.

Жените отделят два до десет пъти повече време за извършване на неплатена работа, отколкото мъжете, според проучване, публикувано от неправителствена организация. Според него една от основните прояви на степента на стрес в живота на жената, е липсата на сън.

Проучването "Невидима работа, невидими работници - под-икономиките на неплатената работа и платената работа" е съставено въз основа на изследване, проведено в четирите области Махаращра, Телангана и Утаракханд.

То включва изследване на 1 560 жени и бюрократичен преглед на схеми и политики, насочени към намаляване и преразпределение на неплатената работа на жените в тези държави.

Освобождавайки доклада от ActionAid Индия, държавният министър по социалната справедливост Рамдас Атауайл припомни майка си, която работи като селскостопански работник.

"Жените поемат редица отговорности и трябва да получат правосъдие и сигурност в сферата на труда", каза той. Той обеща да се заеме със засегнатите органи.

Спонсорирана от жените на ООН и проведена от екип от изследователи, ръководен от професор Риту Деуан от Центъра за изследване и действие в областта на развитието, изследването генерира доказателства за непрекъснатостта на платената-неплатена работа на жените в контекста на градските и селските райони.

"Това не означава, че мъжете работят по-малко, но като цяло броят на участващите мъже, както и техният дял от работната тежест, е значително по-малък, както по отношение на часовете, така и по отношение на обхвата, в сравнение с жените", каза Деуан.

По отношение на степента на стрес, която жените трябва да понесат, проучването разкри, че близо 80% от жените във всички области категорично изразяват желанието си за сън.

Тежестта от неплатената работа също се засилва поради липсата на адекватно обществено осигуряване в критични сектори, като енергетиката, здравеопазването, водоснабдяването и канализацията, продоволствената сигурност и поминъка, каза Sandeep Chachra, изпълнителен директор на ActionAid India.

„Увеличаването на женската тежест и увеличаването й е огромният вакуум, създаден от макроикономическите политики и стратегии, които не отчитат своето съществуване.

Това се усложнява от непрекъснатото и последователно оттегляне на каквато и да било малка държавна подкрепа в лова за натрупване на капитал.”, каза Чачра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама