Кои са имениците днес?

08:05, 31 авг 17 / Любопитно 25 808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Християнската църква отбелязва днес полагането на честния пояс на Пресвета Богородица.
Освен дрехата на пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръка от самата нея на апостол Тома, а после бил предаван между вярващите по наследство един на друг.
В Х век , Византийската императрица Зоя, съпруга на император Лъв Философ, след като дълго време страдала от душевна болест, получила веднъж насън откровение, че незабавно ще оздравее, ако на нея бъде възложен поясът на пресвета Богородица. Царят помолил патриарха и ковчегът бил отворен. Сам патриархът прострял пояса над болната царица и тя веднага оздравяла. Заради даруваната милост били отправени благодарствени молитви към Господа Иисуса Христа и пречистата му Майка. След това честният пояс тържествено бил положен отново в ковчега, в който по-рано се съхранявал.
За спомен на това чудо над болната царица бил установен в началото на Х в. празникът "Полагане честния пояс на пресвета Богородица".

Християнската църква днес почита и паметтна на св. Генадий Константинополски Той приел престола на Константинополската патриаршия след свети Анатолий, при царуването на император Лъв Велики. Заемал патриаршеския престол от 458 до 471 г. За богоугодния му живот свидетелства книгата "Лимонар".

Известен е с това, че е премахнал старата практика да бъдат давани духовни чинове срещу заплащане и държал духовниците, които се издигат в духовната йерархия, сами да са заслужили подобно повишение.

Имен ден празнуват:

Генади, Генадий, Гено, Генко, Генчо, Гена, Генка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама