Конче от защитен вид се роди в зоопарка

17:48, 31 май 17 / Любопитно 25 856 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На новородено конче от защитения вид на Пржевалски се радват в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщи директорът му Севдалина Венкова.

То е родено на 15 април и се чувства много добре, храни се, разхожда се със семейството. Много сме щастливи, че двойката отново има поколение, сподели Венкова. Досега те имат три кончета – Калиман и Искър са съответно в зоопарковете в Констанца и Ловеч, а при родителите си в Добрич е сестра им Киара.

Семейството Коне на Пржевалски е единственото на Балканския полуостров. 

Конят на Пржевалски е един от двата съвременни подвида на Дивия кон и е включен в Червената книга на защтените видове. Представлява опитомен еднокопитен бозайник представител на семейство Коне.

Снимка: Topnovini.bg

Имат силно развито чувство за баланс и отбрана. В тази връзка конят е развил и една от необичайните си черти - спи еднакво добре както изправен, така и легнал.

Бременността при кобилите продължава 11 месеца, а малкото конче се изправя на крака и започва да следва майка си минути след раждането. Обучението на младите коне започва на около две годишна до четири годишна възраст. Пълното развитие на тялото достига на около петгодишна възраст, а продължителността на живота е около 25-30 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама