Знаете ли колко струва най-известният хляб във Великобритания Roquefort and Almond Sourdough Bread? 15 паунда!!! Сума, която дори и на Острова, изглежда прекалено висока. Но авторът на рецептата на хляба с рокфор и бадеми Пол Холивуд не само не може да се оплаче от липса на клиенти, но и печели славата си на най-известния пекар в Обединеното кралство.
Пол учи скулптура преди баща му, който е хлебар, да успее да го убеди да се присъедини към семейния бизнес. Така започва кариерата на Пол Холивуд, с когото могат да се похвалят луксозни хотели като „Кливдън“, „Честър Гросвенър“ и „Дорчестър“, в които той е бил главен хлебар.
Автор е на 6 книги, превърнали се в бестселъри.
Телевизионната си кариера Пол започва като съводещ през 2002 г. по каналите Carlton Food Network и Taste. Бил жури в кулинарните състезания “The Great British Bake Off“и “Bake Off”.
Собственото му телевизионно предаване „Рецептите за хляб на Пол Холивуд“ (Paul Hollywood’s Bread) се излъчва във Великобритания 2013 година.
Днес Пол Холивуд има няколко телевизионни поредици зад гърба си. В предстоящия сезон изненадата е “Градски печива с Пол Холивуд” по телевизионния канал Food Network. Ето какво разказва за себе си и новото предаване най-известният хлебар на Острова:
Въпрос: Разкажете повече за „Градски печива с Пол Холивуд“.
Пол Холивуд: Пътувахме в различни градове по целия свят, за да разберем не само кулинарните им тайни, но и културата им. Страхотно беше да посещаваме различни пекарни – аз научих толкова много неща и се заредих с идеи.
Въпрос: А как беше в Холивуд? Как се чувстваше в града, с който имате едно и също име?
Пол Холивуд: Холивуд е страхотен! Сякаш непрекъснато си участник в някой филм. Имаше толкова надписи „Холивуд“. Всъщност те бяха навсякъде. Това ме караше да се чувствам у дома си. Видяхме Вини Джонс, а докато си пиехме кафето в едно заведение влезе Алекс Кингстън.
Въпрос: Какво най-много ти хареса в Холивуд?
Пол Холивуд: Най-страхотното нещо в Холивуд са хората и тяхното отношение към храната. И техния начин на живот. Времето е фантастично. Всички са по шорти, на плажа. Слънчево е! Всеки усеща тялото си, докато в Скандинавия и Великобритания ние се увиваме като пашкули. Когато ти е студено ядеш повече и изведнъж като дойде лятото си казваш: “Понадебелял съм. Трябва да мина на диета, за да изглеждам добре на плажа. “ В Лос Анджелис нямат този проблем. Те винаги се грижат за себе си.
Въпрос: Кои други градове ще представиш в поредицата си?
Пол Холивуд: Дъблин, Палермо, Йерусалим, Сан Франциско и Кейптаун. Казано просто – трябваше да се справя с дългите самолетни полети.
Въпрос: Кое беше най-страхотното ястие, което приготви?
Пол Холивуд: Бях в Берген в Норвегия. Харесвам норвежците. Решихме да приготвим чироз. Това е вид изсушена риба треска. Видях как от 5 килограма риба стана 1 килограм. А като я опитах – страхотна е! Бях впечатлен!
Въпрос: Правиш ли все още грешки, когато готвиш?
Пол Холивуд: Винаги съм смятал, че хората се учат от грешките си. И разбира се, правя ги. Още помня как посолих хиляди донъти, като вместо захар сложих сол. Беше в началото.
Въпрос: Когато готвиш, приятелите ти опитват ли се да те критикуват?
Пол Холивуд: Не! Аз готвя добре и не ми пука какво ще кажат приятелите ми.
Въпрос: А ти какво обичаш?
Пол Холивуд: Обичам лобстер и паста.
Въпрос: А какво не обичаш?
Пол Холивуд: Овесена каша. Като бях малък майка ми веднъж ми сервира и аз я изхвърлих. Още помня усещането и винаги като се спомене овесена каша се сещам за тази случка.
Въпрос: Готвиш ли сега?
Пол Холивуд: Сега съм много зает със снимките на поредицата. В едно заведение в Лос Анджелис направих шоколадови бисквитки. Приличаха на бисквитките от детството, нещо като Орео. Научих ги да ги приготвят и им показах как се прави истински Английски чай.
Въпрос: Помагаш ли на съпругата ти Алекс в кухнята?
Пол Холивуд: Алекс е страхотна домакиня. Нямам търпение да видя какво е приготвила за вечеря.
Въпрос: Някога писвало ли ти е от готвене?
Пол Холивуд: Не!
Въпрос: Как си почиваш?
Пол Холивуд: Обичам автомобилните състезания. Дори тази година ще участвам в шампионата Le Mans във Франция. Луд съм по колите и високите скорости! Така се зареждам.
Въпрос: Трудно е да поддържаш добра форма при тези вкуснотии, които приготвяш. Как го постигаш? Спортуваш ли?
Пол Холивуд: Аз наистина се стремя да съм във форма, но за моите състезания. Там всички показатели трябва да са ти в норма.
Въпрос: Какви мейли получаваш?
Пол Холивуд: Получавам стотици мейли с молба да подпиша картички за рождени дни или Коледа. Но веднъж аз помолих Даниел Крейг да подпише картичка за жена ми.
Въпрос: Какво е да си толкова известен?
Пол Холивуд: Понякога се ощипвам, за да разбера дали сънувам. Щастливец съм, че работя това, което обичам.
Въпрос: Когато беше малък мислил ли си, може да стигнеш до Холивуд?
Пол Холивуд: Не! Да имаш моя късмет е удивително! Никога не отказвам и най-трудната работа, защото знам, че съм късметлия.
Всеки петък от 21:00 по Food Network Пол Холивуд се завръща с вкусни рецепти, но този път, за да открие и представи изкушенията в различни градове по света.
В популярната поредица “Градски печива с Пол Холивуд” той пътува в търсене на строго пазени сладкарски тайни, среща се с най-добрите пекари, за да допълни кулинарното си образование и за да ги представи на зрителите си.
Присъединете се към Пол в пътуването му от Осло до Кейптаун и по-далеч, за да откриете най-сладките изненади. От фамилни пекарни и деликатесни магазини до луксозни хотели, където от десетилетия гостите се наслаждават на уникални рецепти - това е кулинарно пътешествие, в което си заслужава да участвате.
Добави коментар