Кулинарки от Ценово стават телевизионни звезди
17:20, 12 ное 16 / Любопитно
25
391
Шрифт:
Пред камерите жените пресъздадоха характерни за района ястия. Облечени в народни носии, дамите с побелели коси сготвиха общо девет гозби. Идеята е предаването да се излъчи в навечерието на Никулден и по тази причина повечето от гозбите бяха свързани с риба. Изявените кулинарки представиха три вида шаран – с пълнеж от орехи, ориз и курбан. На празничната трапеза не липсваше и баницата мъкарина, която се приготвя единствено в този район на България. За десерт пенсионерките забъркаха ценовска халва и завъртяха тиквеник с домашно точени кори. Жените споделиха, че рецептите за приготвянето на ястията през годините се предават от майка на дъщеря поколения наред.
В предаването беше представен и народният обичай тлъка, характерен единствено за района на Ценово. В пресъздаването на традиционния ритуал се включиха и участници в Детската група „Славейче“ с ръководител Румяна Иванова. Според възрастните жители на Ценово тлъката е разновидност на седянката. Тук обаче хората идват, за да помогнат на домакините в дейности, за които са необходими повече работни ръце. Тлъките обикновено се организират предимно при белене на царевица и ронене на слънчоглед. Пред телевизионните камери беше пресъздаден народният обичай изнасяне даровете на булката преди сватба.
Пенсионерският клуб „Млади сърца“ води изключително активен и пълноценен живот. Всяка сряда е определена като ден за събиране. В клубната база жените не само обсъждат делничните проблеми, обменят информация за домакинството, бистрят политиката, отбелязват празници и рождени дни, но и чертаят планове за бъдещата си дейност. За по-малко от година бяха пресъздадени и съхранени за поколенията характерни народни обичаи, като всички са заснети в автентичен вид. Самобитният и колоритен обичай нашиванки беше представен пред делегация от Швейцарския червен кръст.
Добави коментар