Почитаме Св. мчци Вяра, Надежда, Любов и майка им София

07:30, 17 сеп 21 / Общество 25 2110 Шрифт:
Ирина Иванова

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. В светския календар както и в църковния, на тази дата се празнуват основните добродетели-вяра, надежда, любов и мъдрост. 

Според традицията, жените замесват и раздават питки и плодове за здраве. Всеки проявява милосърдие към хората в беда - помага се на сиромах и на сираче, гостенин не се връща.

Света София живеела в Рим през втората половина на I век. Благочестивата жена, изповядваща християнството, имала три дъщери - Вяра, Надежда и Любов, които били съответно на 12, 10 и 9 години. Имената им превъплъщавали християнските добродетели, а самите те били възпитавани в любов към Божия син. Били убити заради християнската си вяра. 

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Празник днес има и град София - по името на раннохристиянската църква „Св. София“, което означава „Премъдрост Божия“ и е един от епитетите за Исус Христос.

„Хора и улици“: В Деня на София да си спомним защо въпреки всичко я обичаме

Имен ден празнуват София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен и Любчо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама