В Созопол откриха антична амфора, пълна с палмово масло

18:49, 30 авг 16 / Любопитно 25 600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изключително ценна находка е открил леководолаз край Созопол – късноантична амфора от V-VI век, пълна с палмово масло. Това съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей.

Под водата край нашите брегове от началото на 60-те години на ХХ век, когато в България започна бурното развитие на подводния спорт, леководолази са открили хиляди амфори. Но само една, открита край Калиакра от американския изследовател Робърт Балард, е била със съхранен товар – солен паламуд.

Амфорите са били универсалният корабен амбалаж през Античността и Средновековието. Нареждани по определен начин те са запълвали плътно корабния трюм. Така се е използвал всеки кубически сантиметър на неголемите трюмни помещения, а товарът е ставал плътна маса, която не е позволявала разместване при вълнение на морето – една от честите причини за гибелта на кораби дори днес. В амфорите са насипвали всичко, което може да тече – жито, вино, зехтин, риба, смоли, масло, дори фурми и пирони.

Любопитно е за какво са използвали древните жители на нашите земи наливното масло. Защото устни сведения на созополски рибари гласят, че при тралене на калкан са вадили десетки амфори с палмово масло. Носили са ги във фабрика за сапун в Бургас, там им го купували или им давали равностойността в калъпчета сапун. Дали древните траки са влагали, както някои днешни мандри, палмово масло в сиренето? Или са го използвали за производство на сапун? Науката засега няма отговор на този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама