Учителка подреди колекция от 1 200 значки в ПМГ

09:57, 06 авг 16 / Любопитно 25 301 Topnovini
Учителката Донка Харизанова от Шумен е събрала над 1 200 значки в интересна колекция. Атрактивната сбирка е изложена във фоайето на Природоматематическата гимназия в Шумен, където тя е педагогически съветник.

„Колекцията е попълвана над 45 години, започнах от ученическите си години, като харчех джобните си пари за значки, струваха по 25-30 стотинки”, припомня си сега педагожката. Понеже била танцьорка във фолклорен ансамбъл и тренирала лека атлетика, пътувала много из страната и в чужбина и отвсякъде, където ходела се връщала с нови придобивки за колекцията. 

Не спира и сега, макар че й е доста трудно да попълва сбирката, защото сувенири за закичване на реверите не се продават никъде. Затова разчита на подаръци от приятели, за да увеличи бройките на събраните експонати.

60-годишната учителка, която работи като педагогически съветник в ПМГ в Шумен решила преди 2 години да „пренесе” колекцията си в училището, за да предизвика интереса на учениците да покажат и те свои сбирки или пък да си създадат подобно хоби. 

Всяка от значките си има история и Донка може да разказва с часове как точно са се озовали в сбирката й. А и на практика в нея има предмети от цял свят и на всякаква тематика- спорт, изкуства, туристически забележителности, исторически личности. Така до значките с мечето Миша от Олимпиадата в Москва през 1980 г. и с лика на Георги Димитров, са подредени три колекции със замъци от Русия, Чехия и Румъния. До тях пък могат да се видят символи на световни столици – Кремъл, Бранденбургската врата.

Една значка на „Орбита”, изобразяваща човече, което ходи по планетата, е сред любимите й. За нея колекционерката разказва, че била на екскурзия в Белград и си харесала музикална плоча в един магазин. Не могла да си я купи обаче, защото продавачът казал, че ще я продаде, само ако му подари значката  от ревера си. „И понеже не можах да се разделя с нея, останах без плоча”, разказа Харизанова.

Цял раздел от колекцията пък е посветен на българската история, като се почне от Освобождението на България, серии значки с револвери и с ликовете на революционери. Години наред тя попълвала сбирката и чрез традиционната за тогавашното ученическо време кореспонденция с деца от Русия и ГДР. Има и доста значки, спечелени от състезания по лека атлетика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!