Откриха сграда на древни гърци в бивша свръхсекретна база край Черноморец

12:07, 25 юли 16 / Любопитно 25 192 Шрифт:
Topnovini
Сграда на древни гърци в бивша свръхсекретна база откриха археолози от Националния исторически музей (НИМ) на полуостров Червенка край Черноморец, съобщиха от музея. В предишните кампании бе установено, че полуостровът е обграден от мощна крепостна стена като през 30 метра тя е усилена с големи правоъгълни и кръгли кули. Те обграждат площ от 63 декара, което прави селището едно от най-големите в Черноморието. Обикновено крепостните стени обграждат 25-30 декара.

През този сезон археологът доц. д-р Иван Христов проникна във вътрешността на крепостта. Тя е изградена в края на V век от император Анастасий I (491-518 г.) и първите находки (по всяка вероятност основите на голяма административна сграда или на висш духовник) се сметнаха за обичайни находки за епохата. Но в последната седмица се показаха (на по-голяма дълбочина) жилища на древногръцко население, заселило полуострова още в V век пр. Хр., т.е. 1000 години по-рано от Юстиниан.

Сградата заема площ от 400 кв. м и притежава голяма вътрешна зала и странични вътрешни помещения от запад, север и изток. Южно от тази сграда се е развивал портал от 6 колони, които са се развивали от юг голяма широка галерия. Открит е фрагмент на горната част на мраморен декрет. Разкопките ще продължат до началото на август. След което екипът на НИМ ще продължи разкопките в Старосел, Хисарско.

Полуостров Червенка се намира в крайния южен ъгъл на скалистите полуострови, на които днес е разположен град Черноморец. Доскоро там бе разположена свръхсекретна база на Българския военноморски флот. Там бяха на склад ракетите на дивизиони ракетни катери. Базата се намира в Созопол – по море разстоянието от Созопол до Червенка е малко повече от километър. На полуострова има малко пристанище, на което при нужда ракетите се качваха на корабите. Днес и катерите и ракетите вече са нарязани за скраб. Военните освободиха полуострова и там нахлуха археолозите на НИМ. Разкопки там се правят вече трети сезон.

Както е известно, от края на VII до началото на V век Черноморското ни крайбрежие е колонизирано от древните гърци, които основават няколко градове държави – Аполония (дн.Созопол), Мембрия (Несебър), Одесос (Варна), Бизоне (Каварна), Дионисопон (Балчик). Съгласно законите преселниците били най-малко по 3 000 на град, държава. Високата естествена раждаемост (по 7 отгледани до зряла възраст) бързо направили първите заселени полуострови тесни и започнала втората колонизация. Само Аполония основала няколко големи селища – Анхиало (дн.Поморие), в кв.”Сладки кладенци” в Бургас, Ахтопол и Тиниада (дн.нос Ниеада) в Турция.

Един от проблемите при проучването на създаването и живота на тези нови колонии е трудно да се установи, тъй като съвременните български черноморски селища са в топографски континент с древните селища. Прякото следствие е, че е невъзможно да се правят разкопките в гъсто застроените съвременни селища – освен на няколкоквадратни метра при строеж на нова къща. Територията на полуостров Червенка е свободна от съвременни строежи (складовете за военните ракети са били извън полуострова) и тук археолозите ще могат като „по учебник” да проследят раждането и развитието на живота в едно антично селище.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама