Хубавата пица не е просто храна, а произведение на изкуството
12:22, 23 юли 16 / Любопитно
25
907
Шрифт:
Той разказва, че за да се получи хубава пица, едно от най-важните неща е тестото.
Винаги го приготвяме на момента, за да е прясно и за да мога да направя тънък и хрупкав блат, казва той.
Продуктите също са от значение, отбелязва Тихомир и допълва, че в ресторанта използват пресни зеленчуци и меса, произведени в Шуменско. На това държа и аз, и собственикът на ресторанта Цветан Гаджев. Така знаем какво използваме и сме сигурни в качеството на храната, категоричен е майсторът.
Ежедневно ресторантът предлага 16 вида пици и 5 различни варианта на паста и спагети.
Тънкостите на италианската кулинария Тихомир е изучил в Германия, където е работил рамо до рамо с италиански маестро кулинари. От тях той е научил и тайната на средиземноморския специалитет, с който са прочути по света.
В началото е правилната комбинация от съставките на тестото и начинът на месене. След като се приготви, майсторът го разпъва на ръка. Много е важно колко дебело да се направи, разказва пицарят, докато премята блата за пицата във въздуха. Единствено опитното му око определя точната дебелина.
Следващата стъпка към вкусна пица е правилното съчетаване на зеленчуци, месо и кашкавал. Така всяка щипка билки ни приближава към Торино или с малко пармезан усещаме духа на Калабрия, казва Тихомир.
След като е подготвена пицата, тя влиза в пещта за печене.
Тук е другият тънък момент, отбелязва майсторът. Пиците на пещ стават най-добре, но трябва да се внимава, за да не се прегорят или да не останат недопечени, казва той. За точния момент обаче се използва набитото око и чувство на майстора.
Важни са и дървата, които се ползват, затова аз настоявам да ми се докарва само един вид, каза Тихомир.
Преди да се сложат пиците обаче огънят хубаво се разгаря, за да загрее пода и стените на пещта. След това топлината върши цялата работа.
Нашият специалитет е пица "Шумен". Тя включва сметана, шунка, бекон, луканка и кисели краставички, обяснява готвачът. Той допълва, че не само точните съставки обаче са достатъчни. Трябва и вдъхновение, категоричен е Тихомир. Според него една пица не е само ястие. Освен наслада за вкуса тя е и произведение на изкуството.
Затова той се старае и завива тънки резени прошуто на фунийки, с които да "украси" пицата си.
В зависимост от настроението си майсторът избира и различна аранжировка – чери домати, месо или пресни листа.
На момента усещам какво и къде трябва да се сложи, казва Тихомир и допълва, че донякъде прилича на рисуването върху платно.
Пицата, разбира се, трябва да се предложи на гостите и в приятна обстановка, отбелязва Тихомир. Ресторантът е на прохладно място в Градската градина, а живата музика допълва добро настроение от храната и превръща всяко посещение в италианска приказка.
Добави коментар