Рядък вид птици гнездят с рекордна численост в Атанасовското езеро

16:00, 19 юли 16 / Любопитно 25 207 Шрифт:
Topnovini
Рекордна численост на гнездящи дебелоклюни рибарки в историята на Атанасовско езеро установиха орнитолозите. Между 90-110 са двойките от тези птици, които загнездиха на обезопасените диги в резервата. Най-голямата численост преди това е наблюдавана през 1979 година, когато са загнездили 65 двойки. Само преди две години орнитолозите обявиха радостната новина от завръщането на вида като гнездещ за езерото след дългогодишно отсъствие, а през 2016 новините са повече от положителни.

Заедно с дебелоклюните рибарки по дигите загнездиха и около 20 двойки гривести рибарки - също рядък гнездящ вид през последните години и един от приоритетните за опазване в Атанасовско езеро. Двата вида рибарки гнездят в компанията на около 200 двойки саблеклюни – един от емблематичните за лагуната видове.

През тази година монтираните като защитна мярка пасивни системи срещу хищници, поставени на двете основни диги в резервата, на които гнездят птиците, работят успешно и възпрепятстваха масовото навлизане на животни, познато от предишни години. Наземните хищници са един от най-значимите отрицателни фактори за птиците в Атанасовско езеро - особено чакалите и скитащите и изоставени от стопаните си кучета, чиято численост непрекъснато се увеличава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама