Бургазлийки могат да се татуират като древните тракийки в Археологическия музей

13:00, 07 юли 16 / Общество 25 99 Шрифт:
Topnovini
Бургазлийки имат възможността да си сложат временни татуировки на древните тракийки, с които навремето те са декорирали телата си. Стилните мотиви могат да бъдат намерени в Археологическия музей на централната улица „Богориди“. Цената на всеки от моделите е 2 лева.

В началото на годината Регионален исторически музей Бургас участва в изложбата на Национален археологически институт с музей – БАН (НАИМ-БАН) - „Огледало на миналото: женската красота през вековете“. Сред предметите, представящи жените от бургаските земи, са златните накити на богата тракийка, живяла в Месамбрия (днешен Несебър) в началото на III век пр. Хр.

Изящните обеци, пръстени и огърлици на жените от древна Тракия удивляват със своята пищност и декорации, но те не са единствената впечатляваща част от тоалета им. Много често древногръцките художници, които рисували върху античните керамични съдове, представят един очевидно много важен елемент от външността на тракийките – техните татуировки. С тях те покриват целите си крака, ръце и врат. Значението на татуирането при траките се отнася към култови практики на свързване с надчовешки сили. Ивици с прави и коси линии, вълнисти мотиви и зиг-заг, точки, розети, силуети на животни, са сред най-често използваните мотиви за татуиране. Успоредните черти често се комбинират със силуети на животни – змии, сърни или елени.

Във връзка с изложбата за женската красота през вековете, музейните специалисти от НАИМ-БАН създават колекция от временни татуировки с най-характерните мотиви от телата на траките. Лесните за поставяне татуси са чудесно допълнение към тоалета за летни събития и фестивали. Нанасят се с намокряне и могат да издържат с дни върху кожата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама