„Млади сърца“ пресъздадоха жътварски ритуал в Ценово

15:13, 30 юни 16 / Любопитно 25 231 Шрифт:
Topnovini
По инициатива на пенсионерския клуб „Млади сърца“, Народното читалище „Христо Ботев“ и земеделската кооперация в Ценово беше възстановен ритуалът „Жътва“, съобщават организаторите. 

Първата картина на възстановката е започнала в стогодишната къща на Димитра Янкова. Още с първите лъчи на слънцето ранобудните стопани са започнали да разпределят задачите през деня сред многолюдното семейство. Синове, снахи, деца – всеки един от фамилията, се е заел с работа – да се нахрани добитъка, да се изчисти двора, да се наточат сърповете, да се донесе от извора прясна вода, да се приготвят каруците. Възрастният стопанин е обсъдил с тримата си сина коя от нивите ще пожънат първо. Не след дълго време на портите са се появили и жътварките. Натоварени в пет каруци жътварите са се отправили към нивата. 

На нивата в местността Камъка се е разиграла втората част от възстановяването на народния обичай. По традиция жените оставиха китките си в менче с вода, за да са свежи, когато се върнат отново в село. Една от снахите е почерпила жътварите с питка, омесена с брашно от  старата реколта. По-опитните са показали на младите жени как се жъне. Битката за хляба е започнал с наричането „до де пладне стане, клас да не остане“. В действие са влезли сърповете и паламарките, голяма част от които са експонати в етнографската експозиция на читалището. Мъжете пък са показали как  се вържат снопи и се подреждат на кръстци. 

За да не изпусне нещата от контрол, стопанинът зорко е следял как върви полската работа. Още при първата му поява на нивата жътварите са му поднесли първия сноп с разстлана бяла забрадка отгоре. Чорбаджията, доволен от наспорилото зърно, е сложил в нея едра пара и е отправил благословия. По броя на снопите се определя дали реколтата е добра, коментират участниците. През това време са пристигнали и две от снахите с кобилици на рамо. 

Ритуалът е завършил с благослов за всички, които са участвали в кампанията – от сеитбата до прибирането на житените зърна. Както повелява отколешната традиция празникът е завършил с кръшни хора и ръченици.

Гости на празника са били кметът на общината д-р Петър Петров и председателят на земеделската кооперация Георги Сидеров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама