Най-бавно се прави сърцето, твърди майстор на камбани

14:08, 30 апр 16 / Любопитно 25 2615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Звънът на камбани е неизменна част от възвишения дух на християнските празници. Той възвестява тържеството на вярата и призовава хората за смирение и молитва. Малцина обаче са се замисляли как точно се ражда една камбана и кое я прави толкова сладкогласна.

Майстори споделят, че за тях е лесно да направиш камбана. Изработката започва с калъп и най-напред се прави сърцето на камбаната, което отнема най-много време, твърди майсторът Виктор Лимонов. Сърцето е отворът на камбаната. Първата стъпка е той да се оформи от груб глинен калъп, да се попълнят неравностите и да се нанесе фин повърхностен слой, когато изсъхне глината. След това се пристъпва към изработката на външния слой, който отнема значително по-малко време заедно с шарките и надписите.



За да залепне единият слой глина за другия, трябва да се намокрят, обяснява Лимонов. След това започва парченце по парченце нанасяне на глина за запълване на неравностите. Процесът на правене, съхнене и попълване изисква време. Глината е същата, която са използвали и нашите дядовци, споделя Лимонов. Тя представлява глинеста пръст с добавки за здравина и лесно се работи с нея.

Слой по слой камбаната придобива форма, като след всяко нанасяне глината трябва да съхне около два дни, за да не се деформира. Целият процес се извършва на ръка. Процесът отнема различно време в зависимост от това колко е голямо изделието и какви са температурите в помещението, където се работи.



В семейството на майстора традицията за изработката на камбани води началото си от 1872 г., когато прапрадядовците му се захванали със занаята. Баща му също се е занимавал с леярство, негови свещници могат да бъдат намерени из България, а дядо му е бил зограф в "Атон".  Все още могат да се намерят камбани в пловдивските църкви, които са изработвани от тях, тъй като рядко се пукат и са изживели живота си. Средно голяма камбана живее около стотина години.

Хората поръчват малки камбани, защото нямат достатъчно пари, но ще дойде и време за големи, убеден е майсторът. Материалите за изработка са скъпи. Един килограм мед струва около 20 лева, а калаят е по 45 лева.



След изсъхването на глинения калъп се изработва т. нар. фалшива част и върху нея се изработва горната част. Така между двете части остава кухина, в която се налива разтопеният метал и се отлива камбаната. Следва ден на допълнителна обработка на детайлите и камбаната е готова.

Целият процес за изработка отнема около един месец. Ето защо майсторите разполагат с предварително изработени калъпи - за клиенти, които искат изделието да е готово в кратки срокове. Изработват се и фирмени камбани с уникални надписи, което майсторите определят като удоволствие от работата.

Големите камбани имат по-дълъг живот и звукът, който издават, е по-различен и по-нисък.

Атмосферните условия не влияят на камбаните. Слоят ръжда, който се образува, т.нар. патина, предпазва метала от по-нататъшна ерозия, за разлика от желязото. Затова камбаните не трябва да се почистват от патината.



Най-често задаваният въпрос, на който отговарят майсторите, е дали камбаната ще се чува в населеното място. Това зависи от самото място, обясняват те. Около 100 камбани годишно се раждат в камбанолеярна "Велеганов". Първата изработка, в която участва Лимонов" е за Ванга в храм в Рупите.

В живота на църквата камбаните имат специално място, с тяхна помощ се отмерва времето за молитва. Вярващите пък се призовават за участие в литургия. В по-ранни времена отливането на камбана е било особено важно събитие, в което участвала цялата общност. Пещите били изкопавани в църковните дворове и камбаните се изливали на място. Майсторите пътували от църква на църква, а днес пътуват самите камбани. Те ни напомнят за онова време, в което хората са се събуждали с техния звън, а не с аларми. Камбаната е музика, а музиката е емоция за нескритите сълзи в спомена за любов, за раждане и приятелство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама