Пловдив събра спецове от цял свят на най-престижния конкурс за вино
11:30, 29 апр 16 / Любопитно
25
569
Шрифт:
В рамките на три дни ще бъдат дегустирани 8555 вина от 59 журита. Всяко жури се състои от 5-6 души. Тази година се присъждат четири вида медали - сребърен, златен и голям златен - за изключителни вина. Медали получават между 7 и 10 процента от всички дегустирани вина.
Всяко жури дегустира пет-шест партиди вина, които включват по около 23 вида. Партидите се определят от различни признаци - цена, сортове грозде и т.н.
За да получи сребърен медал, едно вино трябва да е без забележки и да получи от журито между 84 и 86.5 точки. Златният медал се присъжда при събрани от 86.6 до 92 точки. Той е за вина с уникален вкус, много добре балансирани. Голям златен медал, най-голямото отличие, получават вина, които са събрали между 92 и 100 точки. Това са около 1 процент от всички дегустирани напитки.
От тази година е въведена и нова категория - за стари вина. Винтидж категорията включва напитки, произведени през ХХ век и за да бъде пуснато на пазара, от това вино трябва да има поне 100-120 бутилки.
Дегустаторите, които оценяват вината, са 330 души от целия свят - водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, като половината от родните представители в международното жури са едни от най-добрите енолози у нас. В подготовката на мострите за конкурса участват 36 изключителни професионалисти - български енолози.
Рекорден е броят на българските вина, които се включват в конкурса. Над 260 проби на родни производители ще бъдат дегустирани от международното жури на конкурса. През миналата година техният брой е бил 80, като 42% от тях спечелиха златни и сребърни отличия и регистрираха своеобразен рекорд за българския винен бранш.
Надпреварата продължава до 1 май в Палата 6 на Международния панаир в Пловдив.
Добави коментар