Кръстоска между слива и кайсия взе награда за иновация на "Агра 2016"

11:15, 26 фев 16 / Любопитно 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба "Агра 2016" в Пловдив, съобщиха от Международния панаир, където се провежда форумът. В състезанието се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финала стигнаха само девет.

Българският сливово-кайсиев сорт "Стъндесто" стана призьор в категория "Сортови семена и посадъчен материал". Първите фиданки от него са засадени през 2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост. Сортът е дело на Института по овощарство в Пловдив.

Друга иновация на световно ниво, създадена от български учени, също е отличена в конкурса. Това е средството за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци на Института по почвознаниe, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров". Разработката бе призната за най-добра в категория "Технологии за растениевъдството". В "Машини и инвентар за растениевъдството" най-висок резултат има дъмпер "Мадара", серия М 21 -  ремарке за насипни товари на компания "Мадара".

Фаворит  в раздел "Машини и инсталации в животновъдството" стана уредът за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд и обявен като световна новост. А в категория "Технологии за животновъдството" победител е методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози - "Боер", представен от фирма "Агро Юстина".

Два продукта са оценени  най-високо в категория "Торове и препарати за селското стопанство": течният биостимулатор "Амино Експерт Импулс", произвеждан от българската фирма "Екофол", и технология "Капрено" на германската компания "Байер", представена от "Байер България". В раздел "Животновъдство" надпреварата спечели витаминно-минералната смес "Лизалик", направена по собствено ноу-хау на "Бонмикс", България.

Още един нов сорт стигна до финала. Това е обикновената зимна пшеница "Гизда", създаден от Института по растителни генетични ресурси "Константин  Малков" в Садово.

Призьорите бяха определени от комисия с председател заместник-министъра на земеделието доц. д-р Цветан Димитров. В състава й се включиха и представители на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, Селскостопанската академия, браншови сдружения и три университета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама