Какви са обичаите на Бъдни вечер по света?

15:00, 23 дек 19 / Любопитно 25 3649 Topnovini

Бъдни вечер и Рождество Христово са най-светлите празници, които отбелязва целият християнски свят. Всяка страна има своите традиции и обичаи за празниците. Вижте как празнуват Бъдни вечер и Коледа в някои страни по света.

Франция

Ястията, които са неизменна част от празничната трапеза на французите са пуйката с кестени или петел със сливи. Вековен обичай в страната е, всеки гост да носи истински пън на дърво на домакините. Той бива посипван с вино и изгарян в камината. След като отминат празничните дни пепелта се разпръсква сред нивите, за да донесе късмет и плодородие през следващата година. Като част от тази традиция някои французи приготвят торта Buche de Noel, която е във формата на дървено стебло.

Снимка: Pixabay

Финландия

В скандинавската страна коледните празници не се празнуват много разточително. Хората си разменят малки подаръчета и се събират на чаша греяно вино. 

Снимка: Pixabay

Швеция

Предвестник на коледните и новогодишни празници е празникът на света Лучия на 13-и декември, който е известен и като Празника на светлината. Още през 4-ти век, светицата помагала на укриващите се християни като носела храна и вода. И понеже ръцете ѝ били заети, тя слагала светещия фенер на главата си, за да освети пътя ѝ. В днешно време света Лучия се почита, като в 04.00 часа сутринта най-малкото момиче от семейството облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче със 7 запалени свещи. То сервира на по-старите членове от семейството кафе и сладкиши. 

На Бъдни вечер шведите сервират традиционния си оризов пудинг. В него е скрита една бадемова ядка. Те вярват, че на който се падне бадемът, той ще се ожени или омъжи през следващата година. През нощта подаръците на децата донася Юлтомтен (кръстоска между гном и Дядо Коледа). Те му остават купичка овесена каша и свещ на прозореца, за да не ги забрави.

Снимка: Pixabay

Германия

На Бъдни вечер и Коледа немските улици се изпълват със специално създадените за празниците базари. Там могат да се намерят всякакви подаръци и прословутите немски вурстчета, коледни сладкиши и греяно вини. На 24 декември цялото семейство се събира пред трапезата отрупана с традиционни немски ястия, сред които традиционна печена пуйка с картофи и традиционния сладкиш „Щолен“, който се приготвя месец по-рано. 

Снимка: Pixabay

Австрия

В Австрия, както и в Германия традициите за празнуване на коледните празници са се запазили във вековете. Известно е, че песента "Тиха нощ свята нощ" е създадена в църква близо до Залцбург. Особена почит на празника се отдава с популярната украса по гарите, с която австрийците пожелават весели празници на пътуващите, които отсъстват от дома по време на Коледа. На Бъдни вечер на австрийската коледна трапеза задължително присъства щрудела с плодове и орехи, от който се дава и на бедните хора по улицата.

Снимка: Pixabay

Испания

За коледните празници испанците слагат горящи свещи на прозорците на домовете си, за да покажат пътя към вкъщи на детето Исус. В Испания тримата царе от Изтока дават подаръците на децата на 6-и януари. Затова в навечерието на Коледа заедно с окачените чорапи, които трябва да се напълнят с подаръци, пред вратата се поставя и сено и вода за камилите на тримата мъдреци. 

Снимка: Pixabay

Италия

В Италия, също както и в България, на 24-ти декември се ядат постни храни. През нощта на Бъдни вечер се провежда църковна служба, а на 25-и се разменят подаръци, придружени от пищни празнични трапези. До неотдавна децата са си получавали подаръците на 6-ти януари от добрата, но страшна магьосница Бефана. Тя прелитала на своята метла от къща на къща, минавала през комините и донасяла подаръци за децата. Типичния коледен сладкиш има куполообразна форма и се състои от тесто и плодове, напомнящ на германия и австрийски коледен щолен.

Снимка: Pixabay

Англия

В навечерието на Рождество Христово, децата закачат специално приготвени чорапи на леглото си или над камината в очакване на подаръците от Дядо Коледа. Традиционната коледна вечеря в Англия включва прословутата пълнена патица (или пуйка) и коледния пудинг, в който се пъха монета от 6 пенса, вярва се, че на който се падне монетата ще бъде здрав през годината.

Снимка: Pixabay

Австралия

Представите за коледно настроение в Австралия коренно се различават от тези в Европа и Америка. По това време на годината, в презокеанската държава е разгарът на лятото и летните отпуски. Температурите често надхвърлят 40 градуса, а познатата коледна украса е заменена от факли и свещи. 
Празнуването на Бъдни вечер и Коледа става на открито, обикновено на плажа. Прекрасна традиция са импровизираните хорове, в които участват стотици и дори хиляди австралийци.

Снимка: Pixabay

Канада

Всяка година на 24 декември в Канада пламват безброй коледни лампички, с които са украсени площади, паркове и домовете. В някой части на страната из църквите се продава риба, която е уловена специално за случая, приходите от продажбите на които отиват за благотворителност. Малчуганите в Канада поставят чаша мляко и чиния сладки за Дядо Коледа, да се подкрепи от дългия път. Те хвърлят моркови в двора за да нахранят и елените, теглещи шейната.

Снимка: Pixabay

САЩ

В южната част на САЩ Коледа се празнува на фона на множество фойерверки. Този обичай произхожда още от времето на първите заселници и чрез него се поздравяват най-далечните съседи, като заедно с това се пропъждат и злите духове. Вечерта на на Бъдни вечер децата закачват чорапи на камината или стълбището и приготвят чаша мляко и захарни пръчки за Дядо Коледа, както правят и децата в Канада.

Снимка: Pixabay

Мексико

В Мексико празниците по случай Коледа започват от седмица преди това - на 16 декември и продължават всяка вечер до 24 декември – общо 9 дни, които отговарят на 9-те месеца, през които Дева Мария е износила Иисус Христос. Този период е известен с името „Las Posadas” – децата се обличат като ангели и пастири и пресъздават пътуването на Дева Мария и Йосиф от Назарет до Витлеем. В последния ден преди Рождество Христово се извършва среднощно богослужение. Друга част, особено любима на децата по Коледа, е т.нар. „Piñata” – фигура, която е от картон или глина, пълна с лакомства, която бива закачена на църквата. След литургията деца и възрастни се опитват да счупят висящата фигура с пръчка и завързани очи, за да изпаднат лакомствата.

Снимка: Pixabay

Гваделупа

Сняг не вали по тези географски ширини, но Коледната подготовка започва поне седмица преди самия празник. Във всеки дом има по едно изкуствено коледно дръвче, отрупано с коледни фигурки и гирлянди. Традиционните коледни ястия са кървавицата и пуншът, който се състои от прясно изцедени плодове и изсушени кори от мандарина и портокал. На Бъдни вечер антилците ядат свинско месо. А на Коледа се хранят по-постно, като в полунощ, традицията повелява да посетят църковната рождествена литургия, докато "татко коледа" остави подаръците под елхата.

Снимка: Pixabay

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!