Странджански разсадник отглежда 11 защитени растения

15:42, 30 окт 15 / Любопитно 25 152 Topnovini
11 защитени растителни видове се отглеждат в специален разсадник в Природен парк „Странджа”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Разсадникът се намира в местността „Качул” до село Граматиково.

Сред растенията е прочутата странджанска боровинка, известна още с името кавказка, която има същите вкусови и лечебни качества като черната боровинка, но за разлика от нея, достига 3 метра височина. Растението е под защита на Закона за биологичното разнообразие и се среща само в сенчестите гори на Природния парк.

В местността „Качул“ се отглеждат и пролетна циклама, лъжник – странджански дъб, странджански чай, багрилна звъника, тис, търилово ботурче и странджанско сапунче.

Целта е в бъдеще от разсадника да се попълват естествените находища на тези редки видове в планината.  Той може да се разглежда и като генетична банка, позволяваща обмена на материал с подобни банки в Европа, с цел научни изследвания.

Природен парк „Странджа“, който заема над 1% от територията на страната, се определя като съкровищница на българската природа. На територията му са установени над 1700 вида висши растения. От тях над 300 вида са определени като значими в международен план, защото са редки и застрашени от изчезване. Някои като Странджанското великденче и Странджанското подрумиче, се срещат само тук в целия свят, а за други Странджа е единственото им българско местообитание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!