50 бургазлийчета премериха сили в детско състезание по пътна безопасност

14:14, 30 окт 15 / Любопитно 25 100 Topnovini
50 малчугани от трета група на ОДЗ № 10 „Славейче” в бургаския комплекс „Меден рудник” премериха сили в детско състезание по пътна безопасност. То се състоя в двора на учебното заведение.

В състезанието взеха участие децата от групите „Звездичка”, „Моряче” и „Делфинче”. Чрез ролеви игри и викторини те провериха своите познания за пътните знаци и придобитите умения да разпознават рисковите ситуации на улицата. Преговорени бяха светлинните сигнализации на светофара, видовете пешеходни пътеки, пътната маркировка и знаци, както и възможните рискове, с които подрастващите могат да се сблъскат, като участници в пътния трафик. Малчуганите премериха сили и в състезания за бързина, ловкост и съобразителност.

Гости на събитието бяха инспекторът по превенция към Областна дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева и служители от Четвърто Районно управление - Бургас. 

Цветелина Рандева наблегна на задължителното поставяне на предпазните колани на пътуващите с автомобил, както и на детското предпазно столче – актуално в последните години. Децата разучиха стихче, визуализиращо правилното пресичане на пътното платно, като поздравиха присъстващите с тематичната песен – „На улицата щом си ти!”.

Рандева изтъкна пред подрастващите, че сред най-важните причини за тежки пътни произшествия с жертви и пострадали, са : движението с несъобразена скорост, след употреба на алкохол и упойващи вещества и несъобразяване при пресичане с пътната маркировка, като ангажира и вниманието на родителите с проблемите на безопасността.

Директорът на ОДЗ „Славейче” – г-жа Гинка Войкова поздрави участниците в детската надпревара, като уточни, че състезанието е част от превантивното обучение по пътна безопасност на малчуганите от детската градина, което ще протече през учебната 2015/2016 година със съдействието на ОД на МВР – Бургас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!