Монетно съкровище и накити отриха край с. Бродилово

12:43, 30 окт 15 / Любопитно 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съкровище от сребърни тетрадрахми на Маронея, Одесос и Тасос, бронзови монети, сребърни гривни и обеци е открил при разкопки екип от археолози в местността „Пастич”, която се намира край царевското село Бродилово.

Археолозите разказват, че в укрепения владетелски дом вероятно е живял местен парадинаст, владеещ този район на Странджа. Домът е унищожен от пожар. Именно този пожар е спомогнал да се съхрани много важна информация и да се изяснят последните моменти от живота на неговите обитатели. Огромното количество стенни мазилки, които са се срутили в помещенията, са ги консервирали в продължение на 2200 години.В отлично състояние са запазени над 100 керамични съда, оръдия на труда и оръжия.

Проучванията на този обект, както и владетелския дом край Синеморец, разтварят една от най-неясните страници от историята на Древна Тракия - периода  ІІ-І век пр.Хр. В този период, на фона на военните конфликти между Рим и Понтийското царство, в Странджа се оформя едно от най-мощните и значими тракийски царства - Астейското. По богатството на материалите открити в Бродилово и съкровищата от Синеморец  археолозите констатират, че Странджа планина е играела важна роля в политическото и икономическото пространство на тракийското царство.

Екипът от докторанти и студенти, който е участвал в разкопките в местността „Пастич”, е ръководен от Деян Дичев и консултиран от Даниела Агре от Националния археологически институт с музей към БАН. Те успешно са приключили третия сезон от проучването на археологическия обект.

Находките ще постъпят във фонда на Общинския исторически музей в Царево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама