Рядка носия на тракийски преселници показва бургаският ансамбъл „Странджа” в спектакъл

12:12, 30 окт 15 / Любопитно 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рядка носия на тракийски преселници ще покаже бургаският фолклорен ансамбъл „Странджа” по време на спектакъла „Димитровденски сглядни хора”, съобщиха от Общината.

Носията, която ансамбълът ще използва в хореографията си, е била характерна за българите от района на село Пишмен Кешанско, днешна Турция. Те са се преселили в бургаския квартал Лозово в началото на 20 век. Оригинални образци от народната носия на тракийските българи от този район са предадени от наследниците им в Етнографския музей в Бургас, където се съхраняват в момента. Точно по техен образец ще бъдат ушити 13 мъжки и 13 женски костюма за изпълнителите от ансамбъл „Странджа”.

Рядката носия се отличава с няколко детайла от традиционната странджанска. Към женския костюм има две бели забрадки от различна материя.

Фолклорният ансамбъл „Странджа” ще представи специалните облекла по време на спектакъла „Димитровденски сглядни хора”. Тази година ансамбълът отбелязва своя 50-годишен юбилей. За това време в редиците му са преминали 397 изпълнители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама