Издигат монумента на св. Георги Победоносец в Поморие

17:10, 21 окт 15 / Любопитно 25 134 Шрифт:
Topnovini
Бронзовата фигура на св. Георги Победоносец пристигна късно снощи в Поморие, пропътувала дългия път от София. Композицията е транспортирана на части и от днес е започнала работата по нейното инсталиране, като монтажът вероятно ще продължи няколко дни, съобщиха от морската Община.

Величественият монумент се намира в пространството пред манастира „Свети Георги” и обещава да се превърне в една най-ярките емблеми на Поморие. Създаването й бе по предложение на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж към досегашния кмет Иван Алексиев.

Почти 2 години течаха консултации относно външния вид и позиционирането на монумента. Макет на композицията бе представен още в началото на 2015 г. в залата на читалище „Просвета 1888”. Одобрен от обществеността и църквата, в лицето на  Н. В. Пр. Сливенския митрополит Йоаникий и съгласуван с игумена на манастира - Агатополския епископ Йеротей, проектът е изцяло финансиран със средства от дарения. За целта бе учредена Фондация „Поморие”, популяризираща културно-историческото и духовно наследство на града ни.

Издигнат върху бетонов постамент, покровителят на Поморие се извисява на повече от 5 метра и тежи близо 3 тона. В идеята и изработката на скулптурата се посветиха двама талантливи поморийци – Христо Георгиев и Милен Каменов, чието дело са и паметниците на Левски и Ботев в града ни.

След приключване монтажа предстои патиниране на паметника на свети Георги Победоносец и цялостното облагородяване на пространството около него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама