Гигантска тиква стана победител в Празника на плодородието във Варна

17:43, 18 окт 15 / Любопитно 25 249 Шрифт:
Topnovini
Плодове и зеленчуци с гигантски размери, отгледани от стопаните в различни кътчета на Североизточна България, влязоха в оспорвана битка за наградите на Празника на плодородието във Варна. Най-тежка обаче се оказа бялата тиква, отгледана от Петранка Атанасова от с. Солник, която закова кантара на рекордните 32,800 кг. Така претендентът за голямата награда – 25-килограмовата тиква на Яна Кралева от Кардам, остана на второ място.

Сред победителите се наредиха още Петя Иванова от Солник, отгледала цвекло с тегло 1,950 кг; Стефка Керанова от Приселци, която представи чепка грозде 1,565 кг; Светлана Караянчева от с. Здравец, която се състезаваше с патладжан 1,065 кг. Цели 5 рекорда пък постави реколтата на Савка Атанасова от с. Изгрев – ряпа 0,927 кг, червен пипер 0,142 кг, ябълка 0,418 кг, картоф 0,615 кг и глава целина, тежаща 0,960 кг.

Участниците в Празника на плодородието от читалищата в Солник и Изгрев, Добруджанска зимница и Аксаково бяха отрупали щандовете си не само с плодове и зеленчуци, но и с огромно разнообразие от кулинарни специалитети и домашна зимнина. А за представянето на аксаковските стопани кошничарят Христо Димов бе измайсторил уникален щанд-кошница, дълъг над 2 метра. Журито бе дотолкова впечатлено от изобилието, пътротата и подредбата на щандовете, че не успя да излъчи победител и награди всички състезатели.

През целия ден гостите на празника се наслаждаваха на изпълненията на Детския фолклорен състав "Китка цвете“ и формация "Детелина“ от кв. Владислав Варненчик, "Гласовете на Аксаково“, гъдуларя Илия Русинов и народната певица Пламена Петкова от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства, фолклорните групи на селата Солник и Дюлино, на бесарабските българи от певческа формация "Майчина обич“ в Белгород.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама