Вредните емисии в Красново са в пъти над нормата

09:32, 30 сеп 15 / Общество 25 146 Шрифт:
Topnovini
Емисиите на въглероден диоксид от цеха за производство на дървени въглища в хисарското село Красновo са в пъти над допустимата норма, съобщи Дарик радио. Това става ясно след като излязоха резултатите от проверката на Регионалния инспекторат по околната среда и водите (РИОСВ), направена на 14-ти септември тази година.

Директорът на инспектората Стефан Шилев заяви, че на фирма "Аибо-С", която стопанисва цеха, ще бъде написан акт за няколко хиляди лева. Отделно ще има и предписание в цеха да бъдат монтирани пречиствателни съоръжения, каквито е установено, че липсват или са неизправни.

Жители на селото разказаха, че всеки ден биват обгазявани сутрин и вечер в продължение на около час. Те обясняват, че дишат трудно, когато намиращият се в рамките на селото цех, започне да изпуска газ и се налага веднага да затворят прозорците си.

Растенията и засажденията боледуват, дърветата съхнат, а пчелите, които са един от основните поминъци на селото са избягали или измрели, обясниха хората.

По думите им този проблеми датира от над 2 години и въпреки, че са писали жалби до всички министерства и институции, които могат да вземат отношение по проблема, промяна няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама