В резервата „Шамуари“ посрещнаха лъвовете от Стара Загора

08:02, 29 сеп 15 / Любопитно 25 136 Шрифт:
Topnovini
Двата циркови лъва, за които се грижеха в общинския зоопарк в Стара Загора, вече са настанени в резервата „Шамуари“ в Южна Африка, съобщиха от  Общината. Братята Жора и Блеки, които слязоха от цирковата арена в началото на годината, заради забраната да се използват диви бозайници в циркови представления, вече са при себеподобни и се чувстват добре.

 „Вие и вашите колеги ни накарахте да се чувстваме много добре приети  във вашата страна. Нямаше да успеем да се справим, без вашата  помощ“, пише Карън Петмън, проджект мениджър на британската организация за защита на дивите животни „Born Free“, в писмо до директора на старозагорската зоологическа градина доц. Радослав Михайлов. Той изстреля упойващите стрелички, с които лъвовете бяха приспани, за да бъдат извадени от клетките с носилки и натоварени в специални климатизирани бусове на фондацията.

В писмото Карън Петман съобщава още, че след дългото пътуване от Стара Загора, през Бургас, Лондон и Йоханесбург, осемгодишните бивши „артисти“ от цирк „Балкански“, най-сетне са пристигнали в своя нов дом. В изпълнение на проекта старозагорският зоопарк настани и изхранва два месеца осемгодишните Блеки и Жора, които бяха открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м/2,5 м.  Преместването им  в резервата „Шамуари“ организираха експерти от екоминистерството, със съдействието на членове на фондация „Четири лапи“ и „Зелени Балкани“. В пътуването лъвовете бяха придружавани  от  д-р Йохан Юберт, известен като „лекаря на големите котки“ от „Анимъл планет“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама