Засилват обгазяването на Красново след репортаж

14:00, 27 сеп 15 / Общество 25 400 Шрифт:
Topnovini
Засилват обгазяването на Красново след тв репортаж. Жителите алармират всички министерства и искат затваряне на цеха за дървени въглища.

Сега 24 часа, а не само през нощта, жителите на Красново получават дози отровни газове и то само 10 дни след като Нова телевизия излъчи репортаж как цех за производство на въглища обгазява хисарското село. Вместо да затвори, цехът работи с още по-голяма пара, алармират потърпевшите. Дори се подготвя влизането в експлоатация и на втори цех.   

"Ние си плащаме – вие си дишайте". Така накратко обобщи в ефира на Нова телевизия преди седмица ситуацията с отровния въздух в хисарското село Красново водещият на "Здравей България" Виктор Николаев. След 2-годишна битка за затварянето на цеха за производство за дървени въглища жителите на балнеоложкото селище разбраха, че инспекцията по околната среда и водите е наложила месечна текуща санкция на въпросната фирма, заради превишаване на емисионните норми. Отговорът от РИОСВ дойде след излъчения репортаж на Вероника Димитрова в сутрешния блок. От него излиза, че фирмата ще си плаща глобата, която впоследствие се разбра, че е само 49.97 лв. на месец, и ще продължава да обгазява Красново.

"Това е геноцид срещу селото, срещу българите. През нощта, след 2 часа е някакъв ад, не може да се диша, носи се силна миризма на изгоряло", описаха на 17 септември обстановката, в която са принудени да живеят вече 4 години жителите на селото. От задушливия дим, който ги обгръща, боледуват хората, а растенията загиват. Пчелите вече са избягали от отровните газове.

"Кой и с какво право разреши на 150 метра от къщите да работи цех за дървени въглища", питат се от Красново. В селото има два цеха - на фирма "Карбол" ЕООД и на "Аибо- С" ЕООД. Първият е спрял производство през 2013 г., но вторият продължава да бълва отрова. Според жителите на селото пловдивският бизнесмен Б. Попчев подготвя също такъв цех, с 24-часово непрекъснато производство.

Това те описват в жалбата си, която подадоха в края на август до министрите на здравеопазването, на околната среда и водите, на енергетиката. 

"В Красново учат децата на още 4 села – защо държавата нехае за тяхното здраве, принуждавайки ги да дишат отрови? Кой носи отговорност за системното обгазяване? След толкова много подадени жалби и сигнали, защо всички държавни и местни органи на властта са безучастни? В този район не е извършвана производствена дейност, защото е курортна зона, на 1.5 км са Красновски минерални бани. Тук още от римски времена хората са търсили изцеление не само с минералната вода, но и с въздействието на въздуха. Сега обаче чистият и свеж въздух е само спомен“, пишат в жалбата 50 жители на Красново, които дори са дали и телефоните си за връзка", казват жителите на Красново.

Това не е първата битка, в която хората от селото влизат, за да запазят здравето и живота си. Преди година 300 от 800-те постоянни жители направиха подписка за затварянето на цеха, излязоха и на протестно шествие срещу обгазяването, което отразиха всички медии. Но ефект никакъв. Ако трябва ще потърсим правата си и в Страсбург, категорични са пострадалите.    

Със сигурност потомците на Дели Стоян и Рада войвода няма да спрат да се борят. Родното село на закрилниците на населението от кърджалиите през 16-ти век ще продължи битката с днешните кърджалии – уж бизнесмени, които унищожават горите ни и тровят хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама