Ал. Балкански: Законът против диви животни в цирковете е с двойни стандарти и обслужва една трибуквена групировка

08:22, 26 сеп 15 / Общество 25 351 Шрифт:
Topnovini
“Не съм съгласен със закона, който забранява използването на диви животни в цирковете, това е един сбъркан закон. Липсва ясна дефиниция на понятието “див бозайник”; от друга страна пък в закона е записано, че ограничението не се отнася за делфините в делфинариума във Варна. Това е закон с двоен стандарт, ние направихме една проверка и се оказа, че делфинариумът принадлежи на една трибуквена групировка”. Това заяви в Русе Александър Балкански - директор на прочутия цирк “Балкански”, добавяйки, че по този начин явно някои групировки се намесват все още в управлението на държавата.

Балкански коментира, че законът е в сила от 1 януари 2015, и забранява цирковете да използват диви животни в представленията си, което е направило работата им още по-трудна. Въпреки това продължава да се работи усилено с други, домашни животни, предимно птици и кучета.

Именитата трупа ще изнася представления в Русе до 4 октомври. Програмата на цирка в града ще включва две дресури, една от които с 14 папагала, а в другата са ангажирани 50 кучета. Балкански обяснява, че всички кучета всъщност са изхвърляни от стопаните си и са прибирани от улицата, като сред тях има дори и чистокръвни породи.

“Тази година ние акцентирахме върху въздушните номера, цирк “Балкански” има един от най-добрите куполи и русенци за пръв път ще видят изпълнения, които България не е виждала”, съобщи още Балкански. Специално в Русе ще бъде показано “Колелото на смъртта” и “Летящият мотоциклет”, както и един от малкото български номера - “Белият клоун”, който е едновременно и вело-фигурист.

Балкански разказва, че все по-малко български артисти се насочват към цирка, което прави работата много трудна през последните години. Въпреки това те са амбицирани да продължат да търсят български таланти, които достойно да продължат славните традиции в цирка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама