Иновации за спасяването на пчелите, евтино карго за бедните държави и катализатори на входа на автомобилите представиха български изобретатели в Нощта на учените

01:26, 26 сеп 15 / Общество 25 309 Шрифт:
Topnovini
Встрани от най-рекламираната част от Нощта на учените във Виваком Артхол се проведе интересно представяне на иновации на български изобретатели. Като част от нощта на учените Start it Smart представиха няколко презентации в   сферата на иновациите и наградиха авторите на проектите.

Bee Smart technologies

Тричленно жури отреди първо място на проекта Bee Smart technologies, който е свързан с опазването на пчелите. Ясен Славов и колегите му са разработили система за събиране на данни и анализ на поведението на пчелите. Изследователите поставят сензори и микрофони в кошерите, които записват информацията и я съпоставят с обичайното за пчелното семейство поведение. Чрез техния софтуер пчеларите могат да получат навременна информация за промяната в поведението на кошера, появата на нова пчела майка, дори за третиране с песитициди в района. Системата им е насочена към пчелари с над 5000 кошера, тъй като те имат нужда от подобен анализ. В момента разработката им се използва в Калифорния, но са уверени, че имат световно бъдеще.

Товарен безпилотен самолет  The black swan

Най-голям зрителски интерес предизвика представято на товарния дрон The black swan на Dronamics. Товарния безпилотен самолет е разработен от двамата братя Рангелови. Той може да измине 2500 км. без зареждане на гориво, а се движи с обикновен бензин А-95. Проектът на братята е социално ориентиран към бедни страни. Затова и стартът на проекта ще бъде в Етиопия – там където растоянията са големи, хората имат нужда от доставки, а транспортните разходи са от огромно значение. Константин Рангелов сподели, че нямат намерение да продават карго дроновете си, защото се опасяват, че ще бъдат използвани за военни цели. Братята възнамеряват да ги използват само за  транспортни услуги, като целта им е да реализират доставки в деня на поръчката, дори преди да е постъпило плащането.

Катализатор на входа на автомобила

Интересен екологичен проект представиха Божидар Иванов и Димитър Филипов от The CarLungs. Катализаторът, който те произвеждат пречиства въздуха на входа на вентилационната система на автомобила. Така шофьорът е първият по веригата, който вдишва пречистения въздух. По този начин всеки е лично заинтересован да шофира автомобил с катализатор. Тази иновация не само ще пречисти изгорелите газове, които автомобилът произвежда, но и ще предостави възможност на возещите се в колата да вдишват пречистения въздух.

Роботи за безприсъствено участие в събития

Георги Шарков се появи пред аудиторията във Виваком Артхол чрез Vgo робот, който използва, за да води лекциите си, когато не може да бъде на място. Демострацията на робота беше част от презентацията на Георги Шарков за разрастващото се приложението на подобни роботи в ежедневието на хората. Ученият даде пример с участие на деца с увреждания в учебни занимания или изнасяне на доклади на конференции, когато властите търсят лектора, както се случва със Стоудън по време на конференция на ТЕД в САЩ, докато лекторът е в Москва. Съвременните технологии също така позволяват при бедствия в рискови ситуации да бъдат използвани роботи и да не се рискуват човешки животи, както при аварията в ядрената централа във Фукошима вследствие на земетресението преди 5 години.

Популярна наука в Квадрат 500

В не толкова академична обстановка във фоайетата на Квадрат 500 пред любопитните столичани бяха демострирани химически експерименти, светещи скорпиони и  въобще популярна наука, предназначена за масовата публика. Оптици показваха разликите между късогледство, далекогледство и астигматизъм. А членовете на антрарктическата експедиция демонстрираха как работят с измервателните уреди полярните изследователи.  

Трансформаторът на Тесла, който трябваше да бъде кулминацията на Нощта на учените, нямаше възможност да бъде задействан поради напоителния дъжд. Създателят му химикът Христо Колев развенча мита за безжичния трансформатор на Тесла като обясни как работи устройството. Чрез създадената от трансформатора електромагнитната радиация започват да светят луминисцентите лампи, но това се случва само на къса дистанция – до 5 метра. Христо Колев посъветва хората, които не са убедени, че трансформаторът е мит да си направят свой собствен и да проверят как работи. „Науката не фунционира с блогъри, които разказват истории, а чрез учени – експериментатори, които правят опити.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама