12 проекта се включиха в aрхитектурния пленер "По моста" в Пловдив

11:04, 24 сеп 15 / Общество 25 232 Шрифт:
Topnovini
41 участници - архитекти, инженери, ландшафтни архитекти, които формираха 10 колектива и представиха 12 проекта за съвременен архитектурен образ на Новия мост при бул. "Копривщица" в Пловдив, се включиха в архитектурния пленер "По моста", който е основен фокус на тазгодишното 6-то издание на "Архитектурен форум 2015", организиран от регионалните организации на Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите в България.

Пленерът събра няколко поколения архитекти, които обединиха своите усилия, за да проектират по-добра градска среда за Пловдив.

Първото място грабна идеята на архитектите Марчев, Гигов и Гинев. Проектът на специалистите е оригинален и постижим. Акцентът на предложеното от тях съоръжение пада върху пешеходците и велосипедистите. Идеята на архитектите е между платната да бъде изградена жп линия, а под пътя да има пешеходна зона и такава за велосипедисти.

Второто място е за арх. Русев и инж. Бойчев, чиято идея завладява с комбинацията между метална конструкция и зеленина. На трето място остана проектът на инженерите Кацаров и Минуелян и инж. Бойчев.

Проектните предложения се оценяваха от 7-членно жури с председател проф. д-р арх. Благовест Вълков и състав: арх. Владимир Дамянов, арх. Илко Николов, арх. Румен Русев, арх. Георги Кътов, арх. Христо Хаджиганчев и арх.Магдалена Матанова, доц. д-р инж. Иван Якимов. 

Спечелилите 3 проекта ще бъдат внесени като предложения в Община Пловдив за направата на мост на Марица.

Днес от 17.30 ч. на площад "Централен" в Пловдив ще се проведе откриването традиционната изложба с актуални архитектурни проекти на пловдивски архитекти. За втора поредна година ще се организира и изложба "Пловдивската съвременна архитектура чрез пловдивската съвременна фотография" на Главната улица до Римския стадион. Ще има и трета изложба, която ще представи идеите на архитектите за новия облик на моста на р. Марица на бул. "Копривщица", които участваха в пленера "По моста".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама