Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

07:42, 24 сеп 15 / Любопитно 25 436 Шрифт:
Topnovini
От днес в продължение на четири дни мюсюлманите ще отбележат свещеният за тях празник Курбан байрам или наричан още Коч байрам, съобщи районният мюфтия на Разград Мехмед Аля.

Празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Традицията изисква по-младите да целунат ръка на по-възрастните в знак на уважение и искане на прошка.

Първият ден преди байрама жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си за душата на мъртвите. Денят, предизвестяващ настъпването на празника се нарича "Арифе".

В самия ден както повелява традицията мъжете отиват на джамия за тържествена молитва - байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва - сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на избрани сури от Корана и произнасяне на хутбе (проповед), което извършва имамът.

Районният мюфтия уточни, че във всички джамии в област Разград началото на байрамския намаз е в 7.45 часа. След сутрешния намаз в първия празничен ден, хората се поздравяват още в джамията, след това се отправят към гробищния парк, за да отдадат почит на починалите си роднини и близки. Следва посещение на най-близките роднини и тези от тях, които са болни и немощни. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

„Основна традиция на Курбан байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Животните, които могат да се принесат в жертва може да бъдат овце, крави, телета, камили, биволи, стига те да са здрави и без недъзи”, каза районният мюфтия на Разград. За да бъде жертвено животно дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият добитък - две години, а камилата - пет години.

Според канона, богатите трябва да раздадат цялото месо на нуждаещите се.

Хората със средни възможности раздават една трета от месото на жертвеното животно, с втората се гощават гости, а третата остава за семейството. „Бедните могат да оставят цялото месо за семейството си”, уточни Мехмед Аля. Той добави, че по случай празника 270 семейства в област Разград ще получат пакети с по 5 кг месо. Това по думите му става възможно чрез организираната от мюфтийството благотворителна кампания „Курбан 2015". Месото ще бъде раздавано на втория ден от байрама.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама