Джанка разцъфтя в центъра на търговищкото село Алваново

08:21, 21 сеп 15 / Любопитно 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Джанка цъфна повторно в центъра на търговищкото село Алваново. След като дало обилен плод дървото се окичило отново. Интересното е, че цветовете не са на отделни места, а по цялото дърво.

Стопанката на близката къща в първия момент помислила, че растението е нападнато от бели охлюви, но като видяла цветовете се изненадала.

„За първи път се случва дърво да цъфти повторно и то толкова рано преди да настъпи истинската есен. Причината явно е топлото и горещо време през изминалото лято”, тълкуват събитието местните хора.

Те се съмняват, че времето ще пощади цветовете и отново ще има плодове, но веднага предупредиха, че най-вероятно повторния цъфтеж вещае тежка и студена зима.

Заради зачестилите повторни цъфтежи в цялата страна през последните години обаче, специалистите казват, че това може да е резултат от замърсената атмосфера. От мръсния въздух листата окапват по-рано и цикълът започва отново. Друга причина може да бъде горещото време.

Според експертите също така при високи температури  в края на лятото е напълно възможно точно джанките да се отрупат с цвят повторно, защото по принцип са едни от първите дървета, разцъфващи в умерените зони на Европа, като цъфтежът може да започва още в средата на февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама