Ден на лютеницата ще се проведе в Лясковец

18:07, 16 сеп 15 / Любопитно 25 398 Шрифт:
Topnovini
За пореден път в рамките на Карвинг фестивал „Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” ще се проведе конкурс за най-вкусна домашна лютеница.

Тази година честта да приготви демонстративно пред публика тази вкусотия, се падна на победителката от миналогодишния конкурс Марийка Байчева от клуб на пенсионера „Надежда”, село Мерданя.

В конкурса за най-вкусна лютеница и тази година ще се състезават лютеници, приготвени през това лято от домакини от селата и града - от лясковските пенсионерски клубове, както и от Драгижево, Джулюница, Добри дял и Козаревец.

Комисия ще дегустира кулинарните шедьоври и ще оцени трите най-добри. Грамотите и предметни подаръци на победителите ще връчи кмета на община Лясковец д-р Гецова на празничен концерт същия ден, в който ще участват деца от Лясковец.

Началото на концерта е насрочено за 17 часа на откритата сцена на площада в Лясковец. Дотогава ще бъде сварена и готова лютеницата на Марийка Байчева, като самото й приготвяне ще става в градския голям парк, а след 17 часа гости, граждани, деца и възрастни ще могат да я опитат на намазани филийки.

На място в парка, майсторката ще бъде попитана за рецептата на приготвяне, но дали ще пожелае да разкрие тайните на вкусния български продукт, организаторите от общинска администрация не знаят. Всички обаче са поканени да я опитат.

Обществеността ще може утре да разгледа и шатрите със зеленчуци, плодове и предмети, свързани със зеленчукопроизодството и гурбетчийското градинарство, с които се слави град Лясковец и общината. Изложението е в парка, където ще протече и конкурсът за най-добра лютеница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама