Модерно училище за 600 ученици отвори врати в пловдивското село Маноле

13:13, 15 сеп 15 / Общество 25 368 Шрифт:
Topnovini
Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, областния управител на Пловдив Розалин Петков и кметът на община "Марица" Димитър Иванов откриха днес чисто ново училище с капацитет за 600 деца в пловдивското село Маноле, което ще се ползва и от децата от съседни села, съобщиха от областната администрация.

За жителите на община "Марица" това бе двоен празник, не само заради началото на новата учебна година, но и поради факта, че от десетилетия насам това е първото ново училище в общината. Училището, което отвори врати за първия си випуск е финансирано с 5 млн. лв. изцяло от държавния бюджет, построено е само за 180 дни, почти 30 години след първата копка .

Училищната сграда е с разгъната застроена площ близо 4000 кв. м, има 21 класни стаи, 6 кабинета, асансьор, библиотека, хранителен блок, лекарски и стоматологичен кабинет. Многофункционалната спортна зала  е с разгърната застроена площ от 927.64 кв.м. Тя е свързана с топла връзка с учебната сграда. Залата е с комбинирано игрище за физкултурни занимания, волейбол и баскетбол  и трибуни с пет реда седалки с 345 места. Дворът с площ 4000 кв. м ще е богато озеленен и благоустроен с площадки за баскетбол, волейбол и писта за 100 м бягане.

Гости на официалното откриване бяха също кметовете на съседните населени места от община "Марица", председателят на ОбС Марица – Гергана Трендафилова, и общински съветници, ректорът на Аграрния университет в Пловдив - проф.дсн Димитър Герков, президентът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - проф.Димитър Димитров, авторът на красивия барелеф на патрона на училището Васил Левски, украсяващ  входа на сградата - художникът Георги Иванов – Жорж Трак, родители и жители на Маноле и съседните села.

Близо 300 развълнувани деца прекрачиха училищния праг на ОУ "Васил Левски" днес.Те ще учат от 1 до 7 клас, по 2 паралелки от всеки випуск. От следващата учебна година, училището ще прерасне от основно в гимназия, където да се обучават деца до 12-ти клас в специализирани паралелки със селскостопански профил.

Придобивката е дългоочаквана за целия регион, в който голяма част от населението се занимава със земеделие. Кметът на община Марица Димитър Иванов обяви, че община "Марица" дарява 100 дка за опитно поле на учениците от земеделското училище

Според зам.-министър Грудев подобни проекти не могат да се получат без съвместните усилия на централна и местна власт. Затова той увери, че и за следващата стъпка централната власт ще стои зад идеите на общината за превръщането на училището в специализирано земеделско училище. "Скоро не съм виждал такава добра инвестиция", сподели зам.-министър Васил Грудев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама