Газираните напитки са безалкохолни напитки, които изкуствено са обогатени с въглероден диоксид, който се отделя при нормално атмосферно налягане. Изкуственото карбонизиране е открито през 1767 г. от англичанина Джоузеф Прийстли, но започва да се използва чак през 1807 г.
Според изследване консумирането на две чаши дневно газирани безалкохолни напитки удвоява риска от диабет. В него са участвали над 2800 възрастни. Учените са установили, че хората, които пият около 400 мл на ден подсладени напитки, независимо дали със захар или друг подсладител, са 2,4 пъти по предразположени към диабет.
Хората, които пият по литър безалкохолни напитки всеки ден имат 10,5 пъти по-висок риск от диабет тип 2 и 3,5 пъти по-висок риск от диабет тип 1.
Диетичните газирани напитки са също толкова вредни, колкото и другите, въпреки че не съдържат захар.
Според д-р Йозефин Льофенборг, автор на изследването, една от причините е, че консумацията на диетични напитки стимулира апетита и ни накара да увеличим приема на храна, особено сладки храни, което води до наднормено тегло - рисков фактор за диабета.
Другата е, че изкуствените подсладители могат да окажат негативно влияние върху баланса на добрите и лошите видове микроби в червата, а това може да доведе до непоносимост към глюкоза.
Освен риск от диабет, безалкохолните напитките имат и други неблагоприятни последици за здравето – риск от наднормено тегло, проблеми със зъбите и др.
Добави коментар