Вода за политическо миене

снимка: Facebook

Перник продължава да изпитва затруднения във водоподаването. Режимът става все по-тежък, правопропорционално на напрежението на перничани. Правят се протести, търсят се виновни, търси се и къде изтече водата на общината.

Във времето стана ясно, че Радомир изпи водата на Перник; че индустрията взима повече от необходимото; че загубите по водопреносната мрежа са огромни. В последните дни обаче става ясно и още едно нещо - малкото останала вода в язовира се използва главно за политическо миене.

Някои политици се опитват да си измият ръцете. Други използват водната криза, за да умият лицето си, зацапано от компрометирано управление и неадекватна опозиционна дейност. А капката на търпението прелива.

 

Истината има само една страна

 

Нека си го кажем честно - бившата кметица на Перник, шефът на  местното ВиК и областният управител носят главната вина за случилото се. Вяра Церовска очевидно се е провалила като управленец. Въпросът е - дали е могло кризата да се предотврати или темата не е вдигана умишлено, заради изборите. Каквото и да е - перничани дадоха вота си и на практика наказаха Церовска.

Премиерът Бойко Борисов пък “взе главата” (образно казано) на досегашния областен управител - Ирена Соколова. Тя бе и важна фигура на ГЕРБ - лидер на женската организация и едно от разпознаваемите лица на партията.

И днес Борисов го каза повече от ясно - в България има десетки ВиК дружества, в които работят десетки хора по канализацията и водоснабдяването на различните градове и села. Съответно, няма как министри да носят отговорност за управлението на всички тези дружества.

И прави чест на премиера, че не клекна пред поредните протестиращи, искащи някакви абстрактни, но за сметка на това сурови наказания. Впрочем, на Бойко Борисов му е особено трудно в тази ситуация. В трудна година, той трябва да признае, че представител на неговата партия не се е справил достатъчно добре. В същото време - някак се опитва и да запази достойнството на Вяра Церовска и Ирена Соколова.

Но ако някой още не е разбрал, законодателството у нас постановява следното:

 

  • МРРБ  следва да координира и контролира дейността на ВиК оператора и дейността на асоциациите по ВиК.
  • Кметът на общината разработва и предлага за одобрение от общинския съвет програмите за развитието на ВиК услуги
  • Асоциацията по ВиК може да приеме решение за сключване на договор от името и за сметка на собственика на ВиК системата с ВиК оператора за възлагане на дейностите по предоставянето на ВиК услугата и поддържането на ВиК системите, включително за поемане на финансови задължения от ВиК оператори, и контролира изпълнението по договора
  • От текстовете, уреждащи компетенциите и правомощията на ВиК оператора следва, че именно той следва да определи приоритетността на ползването на водата от язовира и да осъщестява реален и ежедневен контрол по използването на питейната вода по предназначение. 
  • ВиК операторът трябва  да създаде условия за задоволяване на нуждите на потребителите от вода с питейни качества при отдаване приоритет на питейно-битовото водоснабдяване на населението, както и да осигури достъпност, надеждност и сигурност на ВиК услугите
  • Ползването на водата за питейно-битови нужди от населението има предимство пред ползването й за други цели. Това обаче е принцип, който следва да бъде приложен от страна на дружеството – оператор на ВиК услуги. То следва да определи приоритетността на подаването на вода, предвид и подписаните договори за доставка на вода към различни водоползватели.

 

Всяко друго говорене, търсене на министерски оставки и протести в настоящата ситуация са безсмислени. И затова не могат да доведат до никакъв реален резултат, освен да бъдат яхнати политически. Последното вече е факт, дори и виждайки поредните професионални “протестъри” из медии и социални мрежи.

 

Гневът не пълни язовира

 

Въпреки справедливия гняв на перничани, тъжната истина е, че в момента те просто няма към кого да насочат гнева си.  А и случаят показва, че вина има и т.нар. гражданско общество. Продължават като мантри из публичното пространство да се хвърлят гръмки думи за граждански контрол, за повече решения в ръцете на жителите на общините. Но истината е, че ние гласуваме и очакваме друг да работи вместо нас. И преценяваме резултатите от избори на избори. Макар и не заради водната криза, перничани дадоха властта в ръцете на нов кмет. Който, апропо, днес каза в “Събуди се” по Нова телевизия:

 

“Чиновници от различни нива - управителя на ВиК, през общинска и областна администрация, са пропуснали възможността да направят мерки да не изпаднем в тази ситуация. Нормално е хората да са гневни, но сега е по-скоро време за работа, отколкото за протести”

 

Достойна позиция от новия пернишки градоначалник Станислав Владимиров. Макар и избран от БСП, той не се включи в опитите за политическо противопоставяне и вадене на лесни дивиденти. Вместо това разумно и рационално подхожда към ситуацията. В която, разбира се, няма как да няма и емоции.

Владимиров и Борисов обаче знаят много добре, че гневът не пълни язовира. Дано го разберат и някои от политическите другари на кмета, от традиционната десница и популистите, които продължават да ползват водата на Перник за политическо пране.