Но понеже сме в България...

Ние сме народ с широко затворени очи и широко запушени уши. Само устите ни са отворени - за да даваме акъл и да повтаряме, че жените ни са най-красиви, мъжете - най-потентни, а ракията ни е върхът.

Когато имаме проблем - не звъним в полицията или в Общината, а на “Господари на ефира”.

Когато искаме да протестираме - псуваме депутатите във Фейсбуук.

А децата ни се радват, когато Гери-Никол пее, че е “над закона в тази страна”.

Всъщност у нас масата хора искат да са над закона и правилата. 

 

Цитатът е от редакционен коментар на ТОПНОВИНИ от 16 август. Преди по-малко от месец и половина.

Какво се случи оттогава досега?

"Последната инстанция" се издъни. "Господари на ефира" (което просто трябва да бъде развлекателно предаване, а не институция) сама срина доверието в себе си. И понеже сме в България - всички в екипа дружно си посипаха главите с пепел, връчиха си "Златен скункс" и казаха, че така се поемало отговорност. След което продължиха, все едно нищо не се е случвало.

В други държави това предаване вече щеше да е спряло. Или поне щяха да спрат да се занимават с "разследваща журналистика". Защото тяхната си заслужава кавичките. Апропо - кога най-накрая ще коментира случая и Люба Ризова - бивш шеф на новините в bTV и настоящ консултант на предаването?

Шефовете на Нова не си ли спомнят, как през 2011-а затвори News of the world - вестник, излизащ от 1843-а, един от флагманите в империята на Рупърт Мърдок? Затвори, защото наруши основни журналистически стандарти и доверието в него бе силно накърнено.

Но понеже сме в България - журналистическите стандарти са нещо, което си кичим като брошка, когато ни изнася. Те, както свободата на словото и репресиите срещу журналистите са удобна рейтингова дъвка. И нищо повече.

И да - точно като в коментара от средата на август - попротестирахме. Срещу важни ремонти в столицата.

ОК, спорни са. ОК, вероятно се излиза от сроковете. Но в крайна сметка - ремонтните дейности не са завършени. Но това не попречи на умнокрасивитетът от социалните мрежи да излезе и да излее гнева си пред портите на "Московска" 33.

Ако не сте наблюдавали протеста или искате да видите пълната картинка за случилото се миналата седмица - вижте видеото от предаването "ЕвроДикоФ". То хвърля светлина, която е малко по-различна от видяното в новините:

И точно като в августовския коментар с тъжни изводи - столичният "елит" се държеше като в песента на Гери-Никол от Варна - искаше да покаже, че е "над закона в тая страна". Един вид - нямаме доверие на институциите, взимаме нещата в наши ръце. 

Професионалният протестър Манол Глишев (който също като екс-репортера на "Господари на ефира" Митко Върбанов обича да пада и симулира, че го бият) тропа по огради и нахлува зад тях... защото от ремонта не се чувало какво викат протестиращите. Не, Маноле, не се чува, защото сте малко. Което е друг въпрос и не е тема на този материал.

След това виждаме как агресивен екземпляр с люлински аутфит и поведение се държи изключително непочтително с органите на реда. Клипчетата с него бяха изключително популярни, защото отворкото наричаше полицаите "анцузи", "мишки" и т.н. И всичко това - докато го снима с телефона си Иво Мирчев. Пореден професионален протестър, който се бореше срещу неправдите в детските градини... докато не се оказа, че и той е част от тях. Мирчев отстрани питаше полицаите защо не пуснат невъзпитания мъж в Общината, понеже имал работа. Каква работа има там? Да пребие Фандъкова ли? Или да удари шамар на Крусев?

И понеже сме в България - органите на реда прекалено дълго търпяха да бъдат обиждани от къдравия господин и от Манол Глишев. Ако бяхме в чужбина, някъде около 30-та секунда щяха да са проснати на земята и да са отведени в близкия участък.

Мина и тази истерия. И както целият Фейсбуук стана плочкаджии, след това всички станаха криминалисти. Хорейшо пасти да яде. При това - от тези, с негодните продукти от склада, който Митко Върбанов разобличи!

Поводът всички да започнат да вършат работата на властите се оказа убийството на Виктория Маринова. Несъмнено тежък случай, който разтърси обществото. Не без подкрепата на медиите, които за пореден път задраскаха Етичния кодекс, който сам подписаха. И в който се казва:

2.3.3 Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност.
2.3.4 Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си.

2.5.1 Като уважаваме правото на всеки да живее в сигурност и безопасност, няма да публикуваме материали, подбуждащи или насърчаващи омраза, насилие и всякаква форма на дискриминация.
2.5.2 Няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията.

2.6.1 Спазваме презумпцията за невинност и не квалифицираме никого като "престъпник" преди издадена присъда.
2.6.2 Ако сме информирали за обвинения срещу някого, ще съобщим и за изхода от съдебния процес.
2.6.3 Ще проявяваме предпазливост при разкриването на самоличността на жертви на престъпления и свидетели на престъпления, особено в случаите на сексуално насилие, освен ако самите жертви не се съгласят да бъдат идентифицирани.
2.6.4 Ще се въздържаме от възхваляващо или придаващо излишна сензационност отразяване на престъпления, насилие и жестокост.

Е - кажете сега, колеги, че журналистическите принципи не са просто една брошка на ревера? Интересно, днес какво ще кажат всички, които решиха, че убитата е разследващ журналист (от едно посредствено предаване, след скок от лайфстайл тематиката) и престъплението е заради работата й.

Ако бяхме в чужбина - щеше да има дебат не само за свободата на медиите, а за качеството на журналистиката и съдържанието зад декларациите за принципност на медиите. Но понеже сме в България - всички ще си мълчат. И ще подкарат постарому. Както става с "Господари на ефира".

Нека не се лъжем - има хора, които не харесват властта. Вероятно не са малко тези, които искат управлението да се провали. Но голяма част от тези хора вече привиждат призраци и конспирации там, където няма.

Но дори в протеста и омразата си всеки трябва да поставя граници и да има отговорност. И то не само на думи.

Но понеже сме в България отговорността на обществото ще се размие. Защото вече са кът авторитетите. Кът са четящите и умеещите да анализират. Тези, които трябва да задават дневния ред в обществото и да бъдат негова съвест. Което води до друг коментар от август - "Четете повече, четете внимателно".

Докато не почнем да го правим, докато не започнем да мислим и анализираме - не ни чака нищо добро. И затова не са виновни политиците или държавната администрация. Те са част от нас. Ние ги избираме и наши познати, роднини, приятели работят в нея.

Време е обществото да се събуди, но не за да промени системата (която, според някои ни убива) или дадена власт. А да се обедини около приоритети. Около култура и обществено съзнание.

Обединението за нов обществен договор или за национална доктрина трябва да е естествен процес. Но понеже сме в България - президентът Радев се заигра с това. Вероятно, за да го превърне в партия. И колелото отново да се завърти...