„Най-щастливата нация“ се нуждае от мигранти

12:20, 22 юни 21 / Свят 25 2782 Шрифт:
Ирина Иванова

Наричана неведнъж „най-щастливата нация на планетата“ и разполагаща с отлични показатели за живеене, Финландия би трябвало да бъде залята от хора, които искат да се преселят там. Но всъщност страната е изправена пред сериозна липса на работна ръка.

Възможно ли е да си купим остров във Финландия на цената на апартамент в София?

„Вече е широко признато, че се нуждаем от сериозна бройка хора, които да дойдат в страната“, коментира пред АФП Саку Тихверайнен от агенция за подбор на персонал. Работници са нужни, „за да помогнат за покриване на разходите по застаряващото поколение“. 

Докато много западни държави се борят със слабия прираст на населението, малко усещат тази тенденция толкова остро, колкото Финландия. Над 39 на сто от хората в работна възраст са над 65-годишни и така страната е едва на второ място (след Япония) по застаряващо население, сочат данни на ООН, която прогнозира, че до 2030 г. процентът вече ще е 47,5.

Защо над 5 хил. души искат да са финландци за 90 дни?

Правителството изчислява, че нацията, с 5,5-милиона души население, трябва практически да удвои миграционните нива до 20 000 – 30 000 души годишно, за да запази публичните услуги и да не допусне пенсионен дефицит.

Финландия може да изглежда на хартия атрактивна дестинация с високи показатели в глобален мащаб на качество на живот, свобода и полова равнопоставеност, ниски нива на корупция, престъпност и замърсяване. Но антиимигрантските настроения и неохотата за наемане на външни хора също са разпространени сред най-хомогенното общество в Западна Европа. Там опозиционната крайнодясна партия „Финландците“ редовно получава значителна подкрепа на избори, отбелязва АФП, цитирана от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама