Директори предлагат родителите да помагат почасово в яслите в София

14:26, 28 юни 22 / София 25 1371 Шрифт:
Ирина Иванова

Директори на самостоятелните детски ясли (СДЯ) в София предлагат от тази есен да може родителите да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден. Предложението е обсъдено на среща с ръководството на общината, съобщи в профила си във Facebook зам.-кметът по финасите Дончо Барбалов.

При над 30 отсъствия децата ще се отписват автоматично от градина

По думите му, ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им. „Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца“, коментира д-р Моника Чеуз, директор на дирекция Здравеопазване към Столична община.

Първо класиране: Половината от децата в София не са приети в детска градина и ясла

Под 50% посещаемост в яслите при безплатни градини

Експертите са на мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри, има шанс да се преодолее кризата с персонала в детските заведения. 

Директорите се оплакаха, че откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%. „Не е редно да „пазиш“ мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки, поради недостиг на места в общинските“, коментираха специалистите. 

Помощта за неприето в детска градина дете трябва да е 650 лв.

Беше констатирано, че средствата, отпускани от държавата за издръжка на детските заведения не са достатъчно. „Държавно делегираните бюджети не покриват увеличените разходи за детските заведения, поради високата инфлация и скока на цените на енергоносителите“, оплакаха се от общинските СДЯ. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама