При над 30 отсъствия децата ще се отписват автоматично от градина

11:06, 15 юни 22 25 2412 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

При над 30 отсъствия без обяснение от родителя децата ще се отписват автоматично от детска ясла или градина. Това предвижда проект на нова наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Друга новост е даването на 2 точки за родители, работещи по граждански договори - опция, която по социалните мрежи още отсега масово се критикува заради възможностите за измами.  

Отписване

Децата ще се отписват автоматично от общинска детска ясла или градина при отсъствие повече от 30 последователни дни без писмено заявление от родителя/настойника до директора за причините, поради които детето не посещава съответното заведение, предвижда проектът на нова наредба. Според него за децата от подготвителните групи е допустимо отсъствие за не повече от 10 дни на година с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с правилника на детската градина или училището.

Текстът е с цел да се ограничи порочната практика, която съществува в момента - родители да не водят децата си на градина по една или друга причина, но да „пазят“ местата си, без да могат на тях да бъдат приети други деца. Родители коментират във Facebook, че подкрепят силно подобна промяна, но с скептични, че тя ще реши проблема - според тях причина за отсъствие лесно може да се изфабрикува. „Всеки може да си напише бележка или детето му да отсъства 20 дни, да се появи за 1 и пак да отсъства още 20. Има ли някакви ясни критерии кога причината е основателна, как ще се извършва контрол върху истинността ѝ и как ще се избегне прекъсването на тези 30 дни с 1 ден присъствие. За мен си е излишна бумащина, която няма да доведе до никакви смислени резултати“, казва майка.

Първо класиране: Половината от децата в София не са приети в детска градина и ясла

2 точки за граждански договор

Критериите за прием в детските ясли и градини остават почти същите - отново за постоянен адрес на детето или на един от родителите на територията на Столична община през последните над 3 години ще се дават 4 т., ако адресът е същият през последните от 1 до 3 години - 3 т., а през последната 1 година - 2 т. Остава си опцията работещ родител (или в отпуск за отглеждане на дете) да получи 2 точки при кандидатстване на детето му, но се добавя и възможността освен по трудово и служебно правоотношение, той да е нает и на граждански договор към датата на класирането. 

Тук доста родители се опасяват от измами, тъй като според тях се отваря широко вратата всеки безработен да си изфабрикува граждански договор и да получи точки като реално работещите родители. За доказването на работа по граждански договор според проекта на Наредбата се иска копие от гражданския договор плюс евентуално служебна бележка от възложителя, но не се иска доказване на платени осигуровки. „Т.е. всеки, имащ приятел с фирма, лесно може да се сдобие 2 дни преди класирането с граждански договор, впоследствие фиктивно уговорената работата по този граждански договор няма да бъде изпълнена, няма да бъде платено възнаграждение по него, ще бъде да кажем прекратен след записването на детето в градина и тъй като не е имало плащане на хонорар, няма да има и задължение за внасяне на данък и осигуровки“, казва майка.

Според нея съвсем валиден граждански договор би било баща ѝ да ѝ възложи да му преведе на чужд език книга, която никога няма да напише, „но не пречи да си уговорим писмено срокове, хонорар и т.н. за превода на книгата и да имам валиден граждански договор, по който все още не е имало плащане и никога няма да има“. „С въвеждането на граждански договор за мен тотално се обезмисля критерият трудов статус - няма да има почти нито един родител, който да не получи въпросните 2 точки по критерий работещ родител, защото граждански договор всеки може да си свали от нета и да подпише с друг човек/фирма и това спокойно може да не доведе до плащане на хонорар, осигуровки и данък...Което прави самият критерий трудов статус излишен, тъй като няма да отсее почти никое семейство, а само ще си играем да вадим документи от работодатели и институции“, посочва тя.

Помощта за неприето в детска градина дете трябва да е 650 лв.

Задължителна градина за 4 годишните в София 

Новата наредба предвижда въвеждане на задължителното предучилищно образование за деца на 4-годишна възраст на територията на Столична община от началото на учебната 2023/24 г. т.е. от септември 2023 г., като задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще се осъществява само в детски градини (но не и в училища), а за 5-годишните - както и досега от детските градини и подготвителните групи в училищата.

Тук притеснението е, че местата в детските градини в София са крайно недостатъчно и по тази причина, за да се изпълни наредбата, групите може да „се раздуят до безобразие, защото няма да могат да поемат четиригодишните“. Другият вариант, който предполагат родителите, е, че ще им предложат полудневна форма, колкото децата да присъстват на педагогическите ситуации.

Точката за ясла - остава

Някои родители са недоволни, че точката, която се дава за дете, което е посещавало общинска или частна детска ясла поне 6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране, остава, а не отпада. „Допълнителната точка е от ясла е буквално дискриминация към тези, които не са извадили късмет да ги приемат в такава. Ако човек е принуден да плаща частна ясла или да задържи детето си вкъщи, всъщност това дете трябва да вземе допълнителна точка за градина (защото държавата вече го е ощетила веднъж)“, смята родител. 

Отсъствията при епидемия ще се извиняват служебно

Досега наредбата предвиждаше при обявена извънредна епидемична обстановка, свързана с разпространението на ковид, когато посещението в градините не е преустановено и при 14-дневна заболеваемост над 250 на 100 000 души в София, постъпването на децата да може да бъде отложено по желание на родителя след писмено уведомяване на директора - децата можеха да останат вкъщи, като отсъствията им за този период са по уважителни причини. Новото в проекта е, че сега се говори за извънредна епидемична обстановка (не само ковид), както и че се дава възможност отсъствията на децата, записани за задължително предучилищно образование, да бъдат извинявани по уважителни причини за периода на епидемията - разбира се, след писмено уведомление до директор.

По специален ред

Наредбата допуска след приключване на класиранията през май и юни за съответната учебна година да се приемат деца в няколко случаи - ако са без родителска грижа или чиито родители са починали, неизвестни или лишени, ако са жертва на злоупотреба, насилие и експлоатация, ако са в опасност от увреждане на физическото, психическо, морално, интелектуално и социално развитие, ако родителят му е в затвора, както и ако родителите му работят в общинските ясли и градини.

За приема на деца по този ред родителят следва да подаде заявление в Столична община, което да бъде придружено с всички необходими документи, доказващи заявените обстоятелства. Във всяка група в градина или ясла може да бъде прието едно дете, отговарящо на горните условия, пише „Сега“.

Приемът ще се извършва от работна група, чийто състав се определя със заповед на кмета на Столична община и включва общински съветници от постоянната комисия по образование, шефовете и експерти от дирекциите „Образование“ и „Здравеопазване“, представители на работодателските и синдикалните организации в сферата на образованието и родителски организации.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама