Още една крачка към възстановяването на Княжевския лифт

14:04, 19 яну 21 / София 25 1179 Шрифт:
Биляна Иванова

Столична община е получила одобрение от РИОСВ за заданието за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт, обяви кметът Йорданка Фандъкова във Facebook.

Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“. Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта“, обясни Фандъкова и припомни, че в последните седмици собственикът „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяването на лифта.

Възстановяват Княжевския лифт по съществуващото трасе

Очаквам от собственика да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получи точни указания“, коментира столичният кмет и уточни, че след това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в СОС.

Фандъкова призова за подкрепа от всички политически групи. „Това е кауза, която винаги е обединявала общинските съветници. Аз лично разговарям с Тома Белев и разчитам в действията ни и на неговата експертиза“, написа тя.

Кметът поясни, че продължава да се работи и по двата варианта за възстановяване на лифта- с изработване на специализиран план, както е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе; възстановяване като се използват местата на старите фундаменти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.