София с рекордно висок бюджет въпреки пандемията

15:30, 15 яну 21 / София 25 1436 Шрифт:
Ирина Иванова
Проектобюджетът на София за тази година ще е най-високият досега - 1,884 млрд. лв., което е с близо над 150 млн. лв. повече от миналогодишния. От тях 1,375 млрд. са за текущите и държавно делегираните дейности, а 509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма на София, с над 296 млн. лв. безвъзмездни европейски средства, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова в своя профил във Facebook. 
 
София прогнозира общинските приходи през 2021 г. да са с 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35,5 млн. повече привлечени средства от европейските програми, а 56 млн. лв. - от инвестиционни заеми и преходен остатък. Очакват се и 22 млн. лв. повече собствени приходи, спрямо първоначалния бюджет за 2020 г.
 
Столичния кмет Йорданка Фандъкова обяви, че си поставя три стратегически цели:
 
Нови булеварди и ремонти на кварталите
 
Първата цел е изграждане на стратегическата инфраструктура на София. Общо 140 млн. лв. са заделени за изграждане и реконструкция на транспортна инфраструктура. В списъка с обекти за изграждане са новите булеварди - бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове. С тях София практически ще има нова транспортна схема и с над 1/3 разтоварен трафик през центъра.
 

Снимка: Facebook/ Йорданка Фандъкова

Обектите за основни ремонти и реконструкции са бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът на Люлин на бул. „Царица Йоана“ заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“. Най-голямата реконструкция, която ще започнем през 2021 г., е на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ – от Съдебната палата до „Княжево“ - 31,6 млн. лв. за 2021 г. осигурени по програма „Региони в растеж“.
 
Ремонтите в кварталите са третото перо в този сектор – 50 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече от 2020 г. и гарантирани 10 млн. лв., които предоставяме директно на кметовете на райони.
 
Тази година започва и изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация по ОПОС, която включва районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и „Банкя“. Общо 30,1 млн. лв. са заложени за ВиК-инфраструктура, като над 10 млн. лв. са от държавата за реверсивната връзката между водопроводите на яз. „Искър“ и яз. „Бели Искър“ и за проучване на яз. „Огняново“, който да бъдат свързани към водопроводната мрежа на София. 
 

Снимка: CanstockPhoto
 
Нови детски градини
 
Втората стратегическа цел, която Столична община си поставя да постигне в кратък срок, е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3 до 6-годишна възраст. За целта са заложени 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на 45 детски градини, ясли и училища.
 
"С тях очакванията ни са през тази и следващата година, когато ще завършат, е да открием 185 нови групи. Освен за строителство залагаме и 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да включим в строителната програма догодина. Над 6 млн. лв. инвестираме в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища", поясни столичният кмет. 
 
А 1,5 млн. лв. са за изграждане на модерни училищни тоалетни по програмата „София избира“. 
 
Качеството на въздуха и екологичен градски транспорт
 
За въздуха на София са предвидени капиталови инвестиции от над 200 млн. лв. И тази година ще продължи проекта за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв. Повече средства са заделени за миене на улици, като са отделени и над 1 млн. лв. за премахване на т. нар. „кални точки“ в кварталите, които са източник на прах.
 

Снимка: Юлиан Тодоров

Метро, нови трамваи, електробуси и тролеи
 
Над 172,5 млн. лв. са инвестициите за довършване на метрото, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея.
 
"Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина“. 4,6 млн. лв. залагаме за инвестиции в основни градски паркове – основните обекти са изграждане на връзка на „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен и възстановяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина", изтъкна Йорданка Фандъкова. 
 
Заделени са още пари за рекултивация на старите депа, за инсталацията за производство на енергия от РДФ, за улично осветление.
 
Култура и здраве
 
Заложени са и 8 млн. лв. повече в издръжката за дейности в общинското здравеопазване и 16 млн. лв. повече за социални дейности. С 1 млн. лв. ще бъде изградена първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“. Общо 10,4 млн. лв. са предвидени за разкриването на 9 нови социални услуги в 2 центъра в районите „Витоша“ и „Нови Искър“ и основни ремонти на 8 съществуващи центъра.
 
За култура са заложени 10.6 млн. лв. С тях ще бъде завършена реставрацията на централната минерална баня в Банкя, а София ще бъде открит първият Център за съвременно изкуство в Топлоцентралата на НДК. Планира се още и реставрация на минералната баня в „Овча купел“, Късноантичния мавзолей в Южен парк и ремонт на театър „София“.
 
Дигитализация
 
4,6 млн. лв. са предвидените средства за новия сектор „дигитализация“. Първата голяма система е за кандидатстване в първи клас.
 
Загубите от миналата година
 
До 13,6 млн. лв. по-малко са приходите в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и две актуализации на бюджета. Загубите в градския транспорт са най-големи - в края на 2020 г. достигнаха 48 млн. лв. 
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.