Откриха гробница на 15 века в центъра на София

16:35, 17 сеп 20 / София 25 2712 Юлиан  Тодоров
Снимка: Юлиан Тодоров

Навръх празника на София зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов официално откри уникалната късноантична гробница на ул. "Московска 33". Стенописите в гробницата датират от края на IV и началото на V век. Засега е завършен първият етап от проекта за проучване, консервация и експониране, а при втория етап ще бъде изграден макет, показващ цялата гробница.

Откриха гробове със скелети на 8000 години в древно селище в район „Слатина“

По време на събитието зам.-кметът сподели, че регионалният исторически музей – София ще изпрати находки от гробницата на Хонорий, други материали и откритите в мощехранителница останки в Харвард за снемане на древно ДНК.

"Ще изпратим тези находки с надеждата, че ще успеят да ни кажат дали са от този регион – по стронция и други химически параметри, те могат да извлекат информация за това дали хората са от Сердика и околностите, защото водата тук е по-особена. Генетиците пък могат да датират доста прецизно, да изчисляват с грешка от около половин век кога е живял индивидът. Могат да дават и друга полезна информация. Надяваме се тези анонимни древни жители на Сердика да научим повече за тях и да разказваме тези важни истории на туристите и нашите деца“, разясни той и каза, че е изключително благодарен, че страната ни е включена в проект, който ще даде възможност тези изследвания да се направят безплатно, тъй като са много скъпи.

Около храма "Света София" векове наред фамилиите на столицата и хора с възможности са изграждали своите гробници.

"През годините при най-различни инфраструктурни работи са намирани и се намират нови и непознати археологически находки”, заяви доц. Чобанов и подчерта, че усилията в областта на културата няма да спрат.

Политиците с поздрав за Деня на София

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи