Републиканци за България избра трима заместник-председатели на партията

08:00, 29 ное 22 / Политика 25 1617 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

ПП „Републиканци за България” проведе национално събрание, като обсъди и прие промени в устава, освободи лица заемащи длъжности в органите на партията, избра нови членове на Изпълнителния и Контролния съвет, както и заместник-председатели.

Делегатите и гостите на събранието проведоха дискусия по много актуални въпроси и очертаха основните проблеми и политическата обстановка. Между тях са: нежеланието да се поеме отговорност за съставяне на правителство, липсата на работещ диалог дори между партиите, определящи се като десни и център-дясно, приоритизирането на Изборния кодекс пред всички други наложителни законодателни инициативи и огромната съпротива срещу смяната на лицата и поколенията в политиката.

За заместник-председатели на партията бяха избрани Джема Грозданова, Горан Благоев и Тамер Хасан.

Отделно, в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус", в коментар какво се разиграва на политическото поле, лидерът на Републиканци за България направи анализ на политическото поле у нас.

Цветан Цветанов заяви, че няма работен диалог, особено при десните партии.

"Десните партии), трябва да се разбират, имаше такова разбирателство относно подкрепата за Украйна, но след това се видя интересът на партиите на статуквото, които преминаха към хартиената бюлетина - целта е да се контролира местният вот", смята той.

"Трябваше да получим 4 млрд. лева, а ще получим само 2 млрд. 600. За вторите 1.5 млрд. имахме ангажимент - трябваше да направим 22 законодателни промени и да въведем 66 мерки, които да бъдат представени пред европейските ни партньори. Ние сега реално ги губим, защото не оценихме кое е по-важно - да сменим изборните правила, или да се погрижим за гражданите и бизнеса", каза Цветанов.

Дневният ред на гражданите не се изпълнява. Има политическо нежелание да се поеме отговорност за съставяне на правителство, няма и желания за диалог, това е тупик. Консултациите при президента също се проточиха, стана ясно от анализа му.

"Малък е вариантът да се направи правителство на малцинството. Може би третият мандат е възможен, но това ще бъде в услуга на първата политическа сила, която ще използва ситуацията за своите интереси, за да се подготви за предстоящия местен вот", допълни лидерът на ПП "Републиканци за България".

"Това е най-ниското ниво на парламентаризма от последните години. Може би част от политиката на системните партии е насочена към твърдите им ядра, на които разчитат, за да имат резултатност на изборите. Когато всички са маскари, системните партии биха спечелили, защото техният електорат ще гласува за тях", каза Цветанов.

По отношение на ролята на Румен Радев в политическите игри, Цветанов каза: "Президентът играе собствената си политическа игра и е на полето на политическите партии, вместо да е равно отдалечен, за да се постига политически консенсус. За мен важното е, че страната ни губи всякаква международна легитимация. Добавената стойност от многостранните партньорства не може да се случи".

Ние не можем да разчетем високите изисквания на Европа и високите обороти, на които тя работи. Евроатлантическата позиция се използва повече като клише от евроатлантиците. Всеки говори за български национален интерес, а го използва за вътрешнополитически игри и пропаганда, смята още Цветанов.

Много ясно ще трябва да се позиционират партиите - ще са от тези, които ясно искат промяна или ще предпочетат управлението, а не това което декларираха като промяна на политическия живот, стана ясно от думите на лидера на "Републиканци за България".

"Това което ние взехме като политическо решение, е да се фокусираме върху предстоящите местни избори", каза още Цветанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама