„Има такъв народ“ ще прави своя актуализация на Бюджет 2021

10:05, 05 авг 21 / Политика 25 2787 Шрифт:
Василена Йорданова

Предложеният от „Има такъв народ“ за министър на финансите Пламен Данаилов се готви за ревизия на актуализацията на бюджета за 2021 г., внесена в Народното събрание от служебното правителство.

Пред БНТ Данаилов каза, че проектът на служебния кабинет не е бил съгласуван с партиите в Народното събрание, а фискалният съвет я е съгласувал с особено мнение.

Служебният кабинет одобри актуализацията на бюджета

Данаилов не е съгласен с подхода, предложен от служебния кабинет, за повишаване на всички пенсии над прага на бедността. Според проекта на служебния вицепремиер Гълъб Донев това трябва да стане не механично и чрез осигурителния фонд, а чрез системата за социално подпомагане. Според Данаилов обаче, това означава нови 400 хил. души да бъдат оценявани допълнително, за да получат надбавки до прага на бедност, пише „Дневник“.

„Това е сложен административен процес. Ще отнеме със сигурност много месеци и ще породи социално напрежение“, каза кандидатът за финансов министър. Той се ангажира за повишаването на пенсиите да търси „универсални правила, които да не зависят от много сложни критерии, които да отнемат на администрацията месеци да ги изчисляват“.

Запитан дали ще му стигне времето, отговори: „Ние сме готови. Парламентът ще работи август и още в рамките на много кратко време ще се внесе нова актуализация, която да съответства на критериите, по които трябва да се внася“.

В интервюто Данаилов говори и за нуждата да се получават достойни заплати. Това ще стане чрез данъчни облекчения при реинвестиране на печалбата. Това, по думите му, ще даде възможност на бизнеса да се развива по-добре, за да плаща по-добри заплати и да осигурява по-големи приходи в бюджета, за да има пари за достойни пенсии".

Кандидатът за поста финансов министър се изказа за прозрачност при обществените поръчки, така че да не може „поръчка да се обявява за 18 млн. лв., а след това да се надува до 280 млн. лв.“, и за програмно бюджетиране - финансирането да е обвързано с конкретни задачи, цели и критерии. Семейното подоходно облагане, по думите му, също трябва да се прилага като част от всяка съвременна финансова система.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама