Служебният кабинет одобри актуализацията на бюджета

17:00, 29 юли 21 / Политика 25 3148 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерският съвет одобри актуализацията на държавния бюджет на извънредно заседание днес. Служебният премиер Стефан Янев обяви, че тя е необходима, за да се гарантират социалните плащания, да се посрещне евентуална нова COVID вълна през есента, както и за да се гарантира дейността на бизнеса, предаде Нова телевизия.

„Актът по актуализация на бюджета следва да бъде взет от редовно правителство със стабилна подкрепа в парламента. При създалата се ситуация обаче, в която не е сигурно дали парламентарно излъчен кабинет ще има, отговорното поведение е това да бъде направено от служебния кабинет“, заяви Янев.

Новият вариант на ключовите финансови закони - държавният бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса  - вече са одобрени от социалните партньори.

Проектът предвижда събираемост с около 2 милиарда лева повече, както и допълнителни разходи в размер на един 1,8 милиарда лева. Часовникът цъка и ако тази актуализация не бъде внесена сега, то през септември месец целият този пакет от мерки няма да се изпълни, предупреди Стефан Янев по-рано в паралмента.

Янев даде отчет пред депутатите за състоянието на държавната хазна и посочи, заложените в актуализацията пари са достатъчно и при вариант за провеждане на избри 2 в 1 през есента.

Повече пари за здравеопазване

Правителството одобри актуализация и в бюджета на НЗОК. Промените предвиждат увеличение на здравноосигурителните приходи със 134 500 хил. лв. и съответно увеличение на разходите със 134 500 хил. лв. 

Кабинетът мотивира актуализацията с удължения срок на извънредната епидемична обстановка, все по-реалните рискове от нова вълна на пандемията през есента. 

Пенсиите се увеличават с 64 лв. от октомври

Одобрени са и промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване, които предвиждат от 1 октомври пенсиите да се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. 

В текстове е заложено тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 300 на 340 лв. Това ще доведе до нарастване с 13,3 на сто на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер. Сред тях са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври максималният размер на пенсиите се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. С промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени и средства за изплащане на добавка от 50 лв. на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази подкрепа да продължи до 1 октомври, когато в сила ще влязат разпоредбите, които ще доведат до повишаване на всички пенсии.

След като Министерският съвет внесе актуализацията на бюджета в Народното събрание на ход ще бъдат депутатите, които трябва да гласуват новите разчети.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама