Как Борисов връща на Гешев услугата за замитането на скандала със снимките

17:00, 04 дек 20 / Политика 25 2506 Василена Йорданова
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложиха законодателни промени, които да създадат фигурата на специален прокурор, който да може да разследва главния. Идеята бе лансирана още в началото на годината от правителството като отговор на препоръките на Венецианската комисия за създаването на механизъм, който да контролира обвинител № 1.

СБЛЪСЪК: Трябва ли независим прокурор да разследва главния?

Това, което се предлага, не съответства нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум. Това е поредната обидна подигравка с гражданите, които протестираха и очакват някаква съдебна реформа в България, смята съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

Той обясни, че Венецианската комисия изрично казва, че трябва да става дума за механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор.

"Това изисква механизъм за избиране и лансиране на въпросния разследващ прокурор, който да бъде извън възможността на главния прокурор да влияе на процеса по номинация. Второ - изисква, когато главният прокурор бъде подложен на разследване за престъпление, той трябва да бъде отстраняван от длъжност, поне до изясняване на това нещо, иначе ще може да влияе", посочи той в ефира на БНР.

По думите на бившия правосъден министър предложеният от управляващите механизъм е изцяло затворен във ВСС по начин, по който прокурорите ще могат да предлагат само по един кандидат, защото шестима са повече от половината от Прокурорската колегия:

"Този ВСС е доминиран от главния прокурор, това многократно се е доказвало. ... Изведнъж ние от него очакваме да избере някой, който да разследва главния прокурор". 

Снимка: БГНЕС

Той посочи, че избраният прокурор, колкото и дълъг да е мандатът му, ще трябва да се върне обратно в прокуратурата и ще бъде подчинен йерархично на главния прокурор, който и да е той. "Не става дума за конкретни персони, структурно е проблемът. Не може човек, който е йерархично подчинен, да разследва някой, който стои над него в йерархията".

Според Иванов в това предложение на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се прави сега, защото главният прокурор Иван Гешев прави услуга на премиера Бойко Борисов, като "затъква под килима проблемите със снимките", а Борисов трябва да му осигури законодателни действия, с които темата за търсене на отговорност на Гешев да бъде приключена.  

Той прогнозира, че управляващите ще бързат да прокарат тези изменения преди изборите, за да обявят, че темата с разследването на главния прокурор е приключена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!