София оценява бързите действия на Скопие срещу провокациите

20:05, 26 ное 20 / Политика 25 1990 Василена Йорданова
Снимка: БГНЕС

София оценява бързите действия на Скопие срещу провокациите. Тази позиция е заявена, след като в МВнР днес е бил поканен на разговор временно управляващият посолството на Република Северна Македония.

На срещата във външно министерство българската страна заяви, че оценява бързите действия на властите в Скопие по случая със запалването на българското знаме и проявите на език на омразата в социалните медии срещу членове на българското правителство, съобщи БГНЕС.

По време на срещата е обърнато още внимание, че очакваме реакция и по отношение на разпространяваните във "Фейсбук" данни на хора с българско гражданство, живеещи на територията на Република Северна Македония, и призивите за саморазправа с тях. 

Снимка: БГНЕС

В интервю за испанска информационна агенция Ефе вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че България е блокира началото на преговорите на РС Македония с ЕС, докато не изостави езика на омразата към всичко българско. Според нея отношенията между България и РС Македония трябва да имитират тези между Испания и Латинска Америка.

„Проблемът с историята е, че грешните и лъжливи интерпретации на събития, хора и случки имат директно отражение в актуалните събития и това поражда „език на омраза" и негативна кампания срещу България и българите, нещо, което е абсолютно недопустимо за нас“, обясни Захариева.

Вицепремиерът обвини македонския политически елит, че са прекарали последните 30 години от независимостта си от Югославия, „да стимулират и толерират този език на омраза“, което в крайна сметка е повлияло на обикновените хора в страната.

България никога не е отричала правото на съществуване на македонската държава, нейния суверенитет и желанието да наричат езика си, както искат. Но всичко това не трябва да бъде за сметка на лъжи и отричане на начина, по който нацията е създадена, подчерта Захариева.

 

Република Северна Македония има солиден опит в неспазването на двустранни споразумения“, критикува Захариева. Министърът увери, че от влизането на Македония в НАТО миналия март, спазването на всички области на сътрудничество, от икономиката до инфраструктурата или образованието, на споразумението за съседство е забавено.

Друга тревожна точка за България е възможността за македонски териториални претенции и твърденията й за съществуването на македонско малцинство в България. "Това е поредният опит за изкривяване на историята, който създава основа за иредентизъм. А страни като Испания, например, отлично знаят опасността, която произтича от иредентизма", подчерта тя.

След преодоляването на гръцкото вето за влизането на Северна Македония в ЕС и НАТО, след като Скопие се съгласява да добави Северна към името си, България е единствената държава в ЕС, която има неразрешени двустранни въпроси със страната. Попитана дали европейските ѝ партньори разбират позицията ѝ, министърът припомни, че Гърция също не е била разбирана през 15-те години, в които е поддържала своето вето.

Миналата седмица българското правителство наложи вето на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония в ЕС. София настоява за това Скопие да признае, че двете държави имат общ история и език и смята, че славяните от Северна Македония са българи, които говорят диалект на българския и, на които е наложена нова идентичност и македонски език от бившия комунистически режим на Югославия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!