Оставките няма да увеличат доверието в кабинета, категоричен е Цветанов

14:08, 16 юли 20 / Политика 25 1114
Снимка: Юлиан Тодоров

Видимо е желанието на ръководството на ГЕРБ да се отърси от допусканията на зависимости от ДПС. Не мисля обаче, че тези оставки ще увеличат доверието в кабинета. Протестите са в напреднала фаза и исканията са насочени персонално в друга посока. Не очаквам стихване на протестите. Това заяви в интервю за "Дойче веле" председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов.

"Подкрепям исканията на българската демократична общност. Заради кризата на авторитети у нас загубихме мярката за демокрация. Протестите през последната седмица обаче са ясен показател, че обществото ни е будно. Събирането пред Президентството на граждани с леви и десни убеждения, означава, че обществеността е готова да брани достойнството на институциите", казва още бившият заместник-председател на ГЕРБ. 

Цветанов попита кой от българското правителство ще поеме отговорност за санкциите за "Турски поток"

Той допълва, че неговият политически проект ще се основава на "гражданската енергия, която не може повече да бъде усвоявана от управляващите". Хората, които биха ме последвали, вярват на политическата ми последователност. Евроатлантическите ценности нямат алтернатива и всеки, изповядващ подобна философия, е добре дошъл сред нас. В тази връзка очаквам сериозна подкрепа от достойните, знаещи и можещи симпатизанти и членове на ГЕРБ, както и  от всички български граждани отстояващи принципите на демокрация", споделя Цветанов.

"Бъдещата политическа формация ще се основава на модерни концепции за провеждане на политики. Ще се стремим да бъдем обществен гарант за необратимост на демократичното развитие и на избрания евроатлантически път за развитие на страната. Основни приоритети ще бъдат борбата срещу корупцията и за по-голяма прозрачност в управлението на страната. Относно пандемията: аз одобрявах адекватната реакция на кабинета в началото, но от един момент нататък този здравен проблем започна да се управлява с политически похвати и в контекста на политически сметки. Относно секторните политики: в бъдещата партия ще се позоваваме на експертни решения за бързо преминаване на страната ни от фаза на критично оцеляване към фаза на същинско развитие", допълва той.

Според него антиправителствена коалиция в момента има, но тя е целева – до постигане на исканите оставки. "Тази коалиция обаче не е политическа, доколкото протестът е граждански. Тепърва ще се установи кои партии на какви позиции са и какви ще са възможните формули за създаване на бъдещо управление", заявява Цветанов.

И допълва, че от гледна точка на икономическата стабилност на страната, предсрочни избори не са желателни и до скоро не бяха дори вероятни. "Какво ще се случи зависи от това дали правителството ще съумее да прояви добри рефлекси спрямо исканията на хората, отбелязва той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!