Акцент на деня: Бойко(т) в парламента

17:30, 21 апр 20 / Политика 25 3617 Шрифт:
Василена Йорданова

Извънредните ситуации изискват извънредни мерки. Ето защо повече от месец, след като в страната бе въведено извънредно положение заради коронавируса опозицията поиска премиерът Бойко Борисов да се яви пред депутатите и да даде отчет за мерките до момента.

ГЕРБ показаха кой командва

Но, както е казал Цицерон: "Всичко прекрасно се среща рядко", това важи с пълна сила и за посещенията на Борисов в Народното събрание. За последно премиерът удостои депутатите с присъствието си на 13 март, когато мотивира пред тях предложението си за въвеждане на извънредно положение. Преди това от началото на третия си мандат министър-председателят е бил изслушван от парламента точно шест пъти - два пъти през 2017 г., три пъти през 2018 г. и веднъж през 2019 г.

Явно премиерът не обича да се изказва от парламентарната трибуна, защото и днес не стигна до нея - пътят му услужливо препречиха депутатите от ГЕРБ, които отказаха да участват в извънредното заседание и така бойкотираха появата му в парламента.

Днешните събития потвърждават отказа на Народното събрание да надзирава изпълнителната власт във време на криза. Интересно ми е тогава на какви основания след няколко седмици депутатите ще вземат решение дали извънредното положение да бъде удължено или не...

Дали защото се притесняват от неудобни въпроси или защото се опасяват, че БСП ще използва случая, за да "блесне" и да си проправи път в новинарските емисии сред изказванията на ген. Мутафчийски и Бойко Борисов, днес премиерът отново беше спасен от своите с процедурни хватки.

Според правилника на парламента председателят Цвета Караянчева бе задължена да свика поисканото от БСП извънредно заседание. Без депутатите от ГЕРБ обаче на практика то няма как да се проведе, защото те осигуряват необходимия кворум. Така след два неуспешни опита в залата се събраха 91 депутати, при нужни 121 за кворум. От "Воля" също не се регистрираха, от ДПС в зала бяха половината, а от патриотите само двама.

От ГЕРБ обясниха поведението си кратко и ясно - народните представители също трябва да спазват призивите на Националния щаб и да ограничат срещите си, за да не превърнат парламента в огнище на заразата. Те смятат, че исканото изслушване не е от голямо значение, а опит на БСП да използват парламента за личен пиар.

Лидерът на червените Корнелия Нинова не скри разочарованието си от пропусната среща очи в очи с премиера. Тя използва своите "5 минути слава", за да обвини Борисов, че се е скрил от въпросите на българите и се е подиграл с тревогите им. „Правителството създаде хаос, внушава страх, разделя ви и ви остави на произвола на съдбата“, коментира тя.

Това беше вторият опит на левицата да разговаря с премиера Борисов от началото на извънредното положение. Веднъж вече се опита да върне редовното провеждане на парламентарен контрол, но без успех. БСП обаче няма да се откажат толкова лесно от среща с премиера и вече внесоха ново искане за изслушване, придружено с 48 подписа.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама